Számos elektromos jármű – köztük a Nissan Leaf, a Tesla Cybertruck és a Chevrolet Blazer EV – vesztette el az Egyesült Államokban a jogosultságát a 7500 dollárig terjedő adójóváírásra, miután hétfőn életbe léptek az új akkumulátorbeszerzési szabályok – közölte a Reuters.

Tesla's electric pickups significantly more expensive than announced
A Tesla Cybertruckja is elvesztette a támogatást.
Fotó: Andrej Sokolow / picture alliance via Getty Images

Az amerikai Pénzügyminisztérium decemberben kiadott egy iránymutatást, amelyben részletezte az új akkumulátorbeszerzési követelményeket, amelyek célja az amerikai elektromos járművek ellátási láncának leszakadása Kínáról. 

Az elektromos járművek adójóváírására jogosult elektromos autók száma 43-ról 19-re csökkent. 

Az ottani Pénzügyminisztérium közölte, hogy egyes gyártók még nem nyújtottak be információkat a járművekről, ami változásokat okozhat a listán.

A Volkswagen ID.4, a Tesla Model 3 hátsókerék-hajtással, a BMW X5 xDrive50e (BMWG.DE), az Audi Q5 PHEV 55, a Cadillac Lyriq és a Ford E-Transit is azok közé a járművek közé tartozik, amelyek lekerültek a kedvezményre jogosultak listájáról.

A Cybertruck számára a „vízen járás” talán könnyebb lesz, mint a hegymászás

A Tesla szögletes kialakítású, elektromos Cybertruckja eddig is megosztotta a közvéleményt. Vannak, akik imádják, és vannak, akik viccesnek találják a futurisztikus járgányt. Mindenesetre a jármű bemutatója után több százezres megrendelés érkezett. Most azonban úgy tűnik, hamarosan hajóvá változik, és vízre száll.