A globális csipeladások 15 hónap folyamatos csökkenés után először nőttek tavaly novemberben éves szinten.

Business,Concept,Of,The,Evolution,Of,Technology,,Expressed,By,A, Mobileye,
Fotó: Shutterstock

A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapjára felkerült adatok szerint 

a félvezetőipar globális értékesítése novemberben 47,98 milliárd dollár volt, ami 5,3 százalékos emelkedés 2022 novemberéhez képest, míg havi összevetésben a növekedés 2,9 százalék volt.

Novemberben már a kilencedik egymást követő hónapban nőttek az eladások havi szinten.

Éves összevetésben az eladások Japánban 2,8 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az amerikai kontinensen 3,5 százalékkal, Kínában 7,6 százalékkal, Európában 5,6 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni régióban és másutt pedig 7,1 százalékkal nőttek.

Kiszámolták, hogy mennyibe kerülne a világnak a kínai–tajvani háború

A Tajvanért vívott háború olyan nagy költséggel járna, hogy még a fennálló helyzettel elégedetleneknek is rengeteg okuk van arra, hogy ne kockáztassák meg a konfliktust. A 10 ezermilliárd dolláros költség eltörpülne az orosz–ukrán háború, a koronavírus-járvány és a globális pénzügyi válság okozta csapás mellett.

Októberhez képest a csipeladások Észak- és Dél-Amerikában 3,9 százalékkal, Kínában 4,4 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben és másutt 3,5 százalékkal nőttek, ugyanakkor Európában 2 százalékkal, Japánban pedig 0,7 százalékkal csökkentek.

2022-ben a globális csipeladások 3,2 százalékkal, 573,5 milliárd dollárra nőttek.

A SIA az Egyesült Államok félvezető-iparának csaknem az egészét és más országok csipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.