Bérspirál alakult ki Oroszországban. A civileknek fizetett bérek ugyanis sok esetben meghaladják a fronton harcolók fizetését. A Kreml diplomatikusat lépett, ugyanis 

elhalasztották az újabb behívási-toborzási hullámot a márciusi elnökválasztás utánra. 

Conscripts get their military uniforms at the military registration and enlistment office in the southern Russian city of Krasnodar on November 10, 2011. Some 135.800 young people should be drafted during the 2011 Autumn conscription in Russia. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV (Photo by MIKHAIL MORDASOV / AFP)
Van, aki inkább beáll a seregbe, fokozva a munkaerőhiányt.
Fotó: Mikhail Mordasov / AFP

Ennek persze sok oka lehet. Egyfelől a társadalom egy részében elégedetlenséget, esetlegesen Putyin-ellenes hangulatot szülne, ha éppen néhány héttel a választás előtt szakítanák szét a családokat, másfelől nem festené le vonzónak a sereget, ha sokan protestálnának, és nem jelennének meg a sorozáson. Emellett az eddigi ukrajnai eredménytelenségről való közbeszéd is fellángolhatna, ami nem lenne szerencsés Putyinnak a választások előtt.  Ha a Kreml hivatalnokai rápillantanak a statisztikákra könnyen rájöhetnek, hogy 

valószínűleg nem tolonganának a sorozótisztek előtt, ugyanis a cégek az elmúlt lassan két évben úgy igyekeztek enyhíteni a munkaerőhiányt, hogy „felüllicitálták” a sereget, azaz jobb béreket ajánlottak az alkalmazottaknak, mint amennyit a fronton keresnének.

 

Többfrontos háború

Oroszország tehát harcol a fronton a szövetséges erőkkel, de közben belháború is dúl, a hátországban a bérek segítségével harcolnak a munkaerő megtartásáért a cégek. Tény, hogy a munkaerőhiány ugyanúgy jelen van a nehéziparban, mint a vendéglátás területén, az alkalmazottakért folyó verseny két számjegyű ütemben emelte a béreket, és rontott az egykor viszonylag jól jövedelmező katonai szolgálat fényén, még akkor is, ha közben 10 százalék felett emelték a fronton harcolók havi bérét is. Ez azonban nem volt elég: a mérnökök, szerelők, gépkezelők, hegesztők, sofőrök és futárok ma már a hadseregnél jobb fizetéssel tudnak elhelyezkedni, ugyanis 8-20 százalékkal emelkedett tavaly az ilyen munkakörökben dolgozók fizetése a Superjob, egy helyi munkaerő-közvetítő iroda adati szerint.

Az oroszországi fizetések változása
 

Az pedig nyilvánvaló, 

hogy ha valaki a hátországban csaknem 20 százalékkal többet keres, mint egy éve, akkor nem választja az életveszélyes háborús szolgálatot bő 10 százalékkal több pénzért.

Megváltozott helyzet

Persze 2022-ben még minden más volt. Akkor „háborús lázban” égett Oroszország, mindenki elhitte a gyors győzelem lehetőségét, és a hadsereg jóval nagyobb fizetéseket kínált, mint a civil szféra. A munkaerőhiány hirtelen akkora lett, ami már a termelést veszélyeztette, így tehát a vállalatok gyors bérfejlesztésbe fogtak, hogy ismét esélyesen induljanak az alkalmazottakért folyó versenyben. Mára a hadsereg elvesztette ezt a versenyt, most a viaskodás a magánszféra cégei között zajlik.  

Ma a futárok és a biztonsági őrök a gyári munkásokéval megegyező bért keresnek, csak éppen a felelősségük jóval kisebb

– mondta a Bloombergnek az egyik legnagyobb fém- és bányászati ​​vállalat névtelenséget kérő felső vezetője. 
Még a hivatalos adatok is alátámasztják a munkaerőhiányt, ugyanis a Szövetségi Statisztikai Szolgálat szerint is 

rekordszámú, 2,3 millió munkavállalóra van szüksége az orosz gazdaságnak. Emellett a munkanélküliségi ráta 2,9 százalékos, soha nem látott mélypontra esett.

Döntenie kell a Kremlnek

A Bloomberg Economics elemzése szerint válaszút elé érkezett az orosz politika. Miután a relatíve magas fizetéseket rövid konfliktushoz „méretezték”, a piaci bérek felzárkóztak a sereg által kínált fizetésekhez, Moszkva kénytelen lesz a közkiadásainak még nagyobb részét a hadseregre fordítani, vagy el kell fogadja az önkéntesek mennyiségének esését, ez esetben a célzott mozgósításra kell támaszkodnia, ami gyors népszerűségvesztéssel fenyeget. Egyelőre a Kreml az önkéntesekre támaszkodik, akiknek havi 210 ezer rubel bért fizet.

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint 2023-ban körülbelül 490 ezer ember szolgált szerződéssel a hadseregben. A honvédség hetente több mint 1500 kérelmet kap a szolgálathoz – jelentette ki korábban.

Cadets of the Admiral Makarov State University of sea and river fleet take part in the cadet initiation ceremony on Dvortsovaya Square in Saint Petersburg on September 30, 2023. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: Olga Maltseva / AFP

Kenyai szakácsok nagy lehetősége

Igor Bukharov, a Vendéglátók és Szállodatulajdonosok Szövetségének vezetője szerint „nagy kereslet van” a szakácsokra, fizetésük 10-15 százalékkal emelkedett, elérheti a 300 ezer rubelt is havonta. Bérek ide vagy oda, a munkaerőhiány nem oldódott meg, így 

megindult a külföldiek bevándorlása. 

Eddig tízezer munkavállaló érkezett Kenyából, az egyik szibériai régióban pedig észak-koreai munkásokra számítanak – ott több ezer építőipari munkás hiányzik. Vészjelzést küldött az állami vasúttársaság is: Dmitrij Sahanov, a cég igazgatóhelyettese tavaly év végén közölte, hogy kényszermunkára ítéltek felvételét tervezi, és már megkezdte a tárgyalásokat a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálattal.