Kína az év elejétől kezdve visszaállítja a szénre kivetett importvámokat, veszélybe sodorva az energiakereskedelemtől függő Oroszországot – írta a Bloomberg.

Borodino open-pit mine in RussiaKRASNOYARSK, RUSSIA - SEPTEMBER 28: A view of country's largest coal mine with the length of the open-pit mine more than seven kilometers and with a width of two kilometers and the height of the coal seam is up to 100 meters in Borodino village of Krasnoyarsk, Russia on September 28, 2023. In terms of area, which is more than 2 thousand hectares, the section can be compared with 2 thousand football fields. The Borodino open-pit mine produces over 20 million tons of coal per year. Borodino coal goes to the energy system of the Krasnoyarsk Territory, including to all large thermal stations in the region, as well as to Khakassia, the Novosibirsk region, the Altai Territory and to housing and communal services enterprises of the Far East. In February 2016, the billionth ton of coal since commissioning was shipped to consumers at the Borodino coal mine. The facility has also been criticized by environmentalists for its negative impact on nature. Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) szén
Kínai szénvám súlyos problémát jelent az orosz exportőröknek.
Fotó: AFP

Kína 2022 májusában, az orosz–ukrán háború kirobbanása után szüntette meg átmenetileg a szénkereskedelemre kivetett vámokat, hogy ezzel védjék meg az országot a globális energiapiac ingadozásaitól és az ellátási láncok kockázataitól.

Ez rekordszintű importhoz vezetett tavaly, amelynek jelentős részét a sok más ország által elkerült orosz szén biztosította – a túlkínálat azonban a hazai bányavállalatokat veszélyezteti, így a kormány több védekező intézkedést is bevezetett. Az ázsiai nagyhatalom második legnagyobb energiaellátójaként pedig ezek súlyos csapást mérhetnek Oroszországra.

A kínai termelés minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, a jelenlegi árak mellett pedig az orosz szén behozatala a vállalatoknak és az államnak is kárt okoz, legalábbis a jelenlegi árak mellett. Az adók visszavezetése ezt visszafoghatja, és a kormány is pluszbevételhez jutna

– írta Su Huipeng, a kínai szénkereskedelmi szövetség (CTDA) elemzője.

javított_A kínai szénimport alakulása
 

Oroszország Kínába irányuló havi széneladásai júniusban több mint 10 millió tonnán tetőztek, azóta viszont az meredeken csökkenni kezdett, mivel nem tudnak lépést tartani más termelő országokkal, amelyek a kínai piacra szállítanak. Ez a dinamika pedig a vámok visszatérésével tovább fog romlani.

A Pekinggel kötött szabadkereskedelmi egyezmények miatt ugyanis a riválisok, például Ausztrália, és az ország fő beszállítója, Indonézia is védve vannak a vámoktól.

Moszkva helyzetén az sem segít, hogy az ukrajnai háború finanszírozásához a saját nemzetközi eladásaira is adókat vezetett be.

Kína az eddig legnagyobb kedvezményben részesülő országok – köztük Oroszország, Mongólia, Dél-Afrika és az Egyesült Államok – számára kivetett vámok mértéke az elektromos és fűtőszénre 6, az acélművek által használt kokszszénre pedig 3 százalék lesz. A preferenciális státusszal nem rendelkező beszállítóknak pedig 20 százalékos adót kell majd fizetnie.

Ömlik az orosz olaj és feketeszén Kínába

Kína, kihasználva a diszkontárat, ismét több olajat vásárol Moszkvától, mint Szaúd-Arábiától, és nőtt az Oroszországból származó szénexport is az év első két hónapjában.