Még ugyan nem járnak köztünk, de már dolgoznak a robotok: New Jersey-ben például olyan újszerű orvosi beavatkozást tudtak végrehajtani gépi segítséggel, amellyel a tüdő eddig elérhetetlennek vélt területei is megvizsgálhatóvá váltak.

Robot, monitor, 3D-szkenner és persze a páciens. Fotó: Intuitive

A hivatalosan robot által támogatott bronchoszkópiának nevezett eljárást a New Jersey-ben található Englewood Health klinika orvosai alkalmazták a világon először, méghozzá az Intuitive Surgical nevű cég segítségével, amely olyan robottermékeket fejleszt, gyárt és forgalmaz, amelyek célja a betegvizsgálat és -kezelés javítása. 

E célnak tökéletesen megfelel az újszerű bronchoszkópia, amely a hagyományos változattal szemben nagyobb precizitásra és stabilitásra képes.

E technológiával a tüdő olyan területeit is elérjük, amelyeket korábban nem tudtunk

– nyilatkozta David Shiu, az Englewood Health pulmonológiai osztályának vezetője, forradalminak minősítve az újítást.

3D-szkennelés, érintőképernyő: szupertechnika

A fő újdonság, hogy a robot mozgatható katétere nemcsak felület- és formafelismerő képességgel, hanem integrált vizuális szondával is rendelkezik, magyarul az orvosok az élő közvetítés révén valós időben látják is a területet, ahol az eszköz jár, így pontosabban tudnak a célterület felé navigálni. 

Az új eljárás során a Siemens Healthineers’ Cios Spin névvel ellátott mobil képalkotó fejlesztését használják, amely 3D-s szkennelésre képes, továbbá érintőképernyő kapcsolódik a rendszerhez, amelyen keresztül az orvosok navigálhatnak a tüdőbiopszia közben is akár.

Ez maga a kis katéter, amelyet bevezetnek a tüdőhöz. Fotó: Intuitive

A szakvélemény szerint ezzel csökkenthetők a szövetet érő károsodások, minimalizálhatók a bemetszések, illetve kisebb az okozott fájdalom, és csökkenhet az egészségügyi intézményben töltött idő, összességében pedig a költségek is. Ugyanakkor az orvosok számára előny, hogy szélesedik és pontosabbá válik a látóterük, valamint nő a kontrolljuk.

Háromdimenziós képet kapunk az eljárásról, a fluoreszcens technológia révén pedig sokkal részletesebben látjuk a beavatkozás területét, és sokkal finomabban mozgathatjuk az eszközt szűk helyeken is

– részletezte az Intuitive Surgical ügyvezető alelnöke, Brian Miller. Hozzátette: ilyesmire a tradicionális eszközök nem képesek, az újítással viszont tehetnek egy lépést a távgyógyítás felé is.

Néha azért kell gyors emberi döntés

A távolról vezérelt eljárásoknak persze alapfeltétele a biztos és széles sávú internet. Ázsiában azonban a Szingapúr és Japán közti, kereken ötezer kilométer sem jelentett akadályt: októberben egy műtőscsapat ilyen távolságból végzett el gyomoreltávolítást. Az operáció közben mért adatkésés minimális volt, bőven az elfogadható benchmark alatt.

Élőben elemezhető minden. Fotó: Intuitive

Brian Miller kifejtette azt is, hogy a robot által támogatott műtét olyan adatokat is generál, amelyekkel taníthatók a gépek, másképpen okosítható a mesterséges intelligencia (MI), amivel tovább növelhető a hatékonyság.

Persze vannak még olyan szakaszai az eljárásnak, ahol gyors döntéshozatalra van szükség, és a mesterséges intelligenciának itt van a legnagyobb fejlődési potenciálja

– mondta a szakember, aki viszont már nem is a jövőről, hanem igazából a jelenről beszélt.

Robotsegítséggel működő távgyógyítás

Amellett, hogy egyes cégeknél már robotok foglalkoznak a munkavállalók mentális egészségével, Belgiumban végrehajtottak már olyan beavatkozást is, amely során az MI-vel támogatott Holoscan szoftvert alkalmazták urológusok. Ezáltal a doktorok nem csak élőben látták, ami történt, 

az MI egy korábbi CT-ből úgynevezett kibővítettvalóság-technológiával leképezte a páciens anatómiáját is, 

ezzel segítette az Intuitive Surgical robotasszisztált eszközét, hogy még pontosabban dolgozva vegye ki a beteg veséjét.

Új időszakba léptünk a diagnosztizálás és a kezelés terén

– összegzett Christos Stavropoulos, az Englewood Health mellkasi műtéteket végző főorvosa. Hozzátette: a robot által támogatott bronchoszkópia révén olyan periférikus helyeket érnek el a tüdőben, amelyeket még soha, ezáltal az eddiginél is sokkal korábban diagnosztizálhatják a tüdőrákot, ami természetesen nagyban növeli a túlélés és a további minőségi élet esélyét.