Jelentős fennakadások fenyegetik a brit vasúti közlekedést, mivel az Aslef szakszervezethez tartozó mozdonyvezetők 24 órás sztrájkba és túlórázási tilalomba kezdtek, ami az egész ország távolsági útvonalait érinti. Az ingázóknak és a többi utazónak egyaránt azt tanácsolják, hogy készüljenek fel a viharos utazásokra a következő négy nap során.

Train strikes to disrupt public transport in UK
Fotó: Anadolu via AFP

Péntektől az Aslef szakszervezethez tartozó járművezetők által szervezett sztrájkok leállítják a legtöbb vonatot London és Edinburgh között a keleti part fővonalán. Az LNER és a Greater Anglia számára szombaton korlátozott szolgáltatás lesz elérhető bizonyos útvonalakon, a fennakadás továbbra is érezhető.

Az Aslef határozott figyelmeztetést adott ki, és megígérte, hogy meghosszabbítja a szervezett fellépést, amíg előrelépés nem történik a fizetési követeléseivel kapcsolatban. A szakszervezet elvetette a 8 százalékos általános béremelési javaslatot, és azt „felemelhetőnek” minősítette, különösen azért, mert mint mondták, néhány mozdonyvezető majdnem öt éve nem kapott béremelést, miközben az megugrott.

A sztrájk egy elhúzódó fizetési vita része, amelyben a közlekedési minisztériummal szerződött valamennyi nemzeti vasúti szolgáltató érintett. A sztrájkok közvetlenül érintik az angliai székhelyű cégeket, de a Skóciába és Walesbe irányuló, határokon átnyúló vasúti szolgáltatásokban is fennakadások lesznek. A tervek szerint kedd estig tartó túlóratilalom ráadásul növeli a rövid távú járattörlések valószínűségét az egész hálózaton, tovább rontva az ingázók és az utazók helyzetét.