Joe Biden elnök találkozik kedden a kongresszus demokrata és republikánus vezetővel, hogy megakadályozza az amerikai kormányzat részleges leállását, amely már pénteken megtörténhet a finanszírozás hiányában. Arra is igyekszik rábírni a törvényhozókat, hogy szavazzanak meg további segélyt Ukrajna és Izrael számára.

US President Joe Biden gestures as he arrives at John F. Kennedy International Airport, in Queens, New York on February 26, 2024. Biden is in New York to attend a campaign event. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Joe Biden egyeztet a kormányzati leállás megakadályozásáról.
Fotó: AFP  

Mike Johnson republikánus házelnök és Chuck Schumer demokrata szenátusi többségi vezető ugyan két hónapja megállapodott az átmeneti finanszírozásról, a kongresszus azonban azóta sem teljesítette alapvető feladatát, a költségvetés elfogadását, elsősorban a képviselőházat csekély többséggel irányító republikánusok belharcai miatt.

A kongresszus alapvető prioritása és kötelessége a kormányzat működésben tartása. Az elnök ezt szeretné látni, ez az egyeztetések célja

– idézte tudósításában a Reuters Karine Jean-Pierre-t, a Fehér Ház szóvivőjét. A kormányzat finanszírozásának elfogadását a képviselőház ultrakonzervatív republikánusai hátráltatják, akik kiadáscsökkentést követelnek, és politikai feltételeket akarnak szabni azzal kapcsolatban, hogy miképpen költsék el az adófizetők pénzét. Például megakadályoznák a kormányzat klímavédelemmel kapcsolatos javaslatait, és visszavágnák az Egészségügyi Világszervezet és más ENSZ-intézmények finanszírozását, amit a demokraták elfogadhatatlannak tartanak. Csoportjuk az elmúlt hat hónapban háromszor sodorta a kormányt a részleges vagy teljes leállás szélére – a mostani a negyedik alkalom.

United States US Department of Veterans Affairs VA book and flag.United States US Department of Veterans Affairs VA book and flag.United States US Department of Veterans Affairs VA book and flag.
A veteránokkal foglalkozó hivatal pénteken éjfélkor kifut a pénzből.
Fotó: Getty Images

Pénteken éjfélkor elfogy a kormányzati finanszírozás első része, amely a többi között a mezőgazdasági és a közlekedési minisztériumnak, valamint a veteránokkal foglalkozó hivatalnak járó pénzt is tartalmazza, míg másik nyolc tárcáé, köztük a Pentagoné és a külügyminisztériumé március 8-ig tart ki. A kongresszus tagjai hétfőn tértek vissza Washingtonba, és az ABC News tudósítása szerint 

a törvényhozóknak még van idejük a közbeavatkozásra,

annál is inkább, mert a kompromisszum gyakran az utolsó pillanatban születik meg. Egyelőre azonban nem látszik egyértelmű terv a leállás megakadályozására, mivel Johnson és Schumer az elmúlt napokban egymást vádolta az eddigi kudarcért, és folyamatos egyeztetéseik ellenére nem találták meg a kiutat.

US Speaker of the House Mike Johnson arrives to speak to reporters following a meeting with US President Joe Biden about government funding, including border security and aid to Ukraine, outside the West Wing of the White House in Washington, DC, on January 17, 2024. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Mike Johnson nem hajlandó a képviselőház elé terjeszteni az ukrajnai és izraeli segélycsomagot.
Fotó: AFP

Az ABC News szerint valószínűleg ismét egy átmeneti, rövid távú finanszírozási törvény lesz a megoldás, amellyel ideiglenesen megint elkerülhető a leállás.

Minden egyes lejáró határidővel nő azonban a tét. Az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomag, a déli határ biztonságának garantálása már áldozatul esett a zűrzavarnak, és 

a feszültségek csak nőni fognak az idei választási évben.

A segélycsomag ugyan teljesen független a kormányzati finanszírozástól, de Biden annak érdekében is megpróbál majd nyomást gyakorolni Johnsonra, hogy terjessze azt a képviselőház elé. A 95 milliárd dolláros csomagot a szenátus nagy többséggel elfogadta, és minden valószínűség szerint megszavazná a képviselőház is, nélküle viszont Ukrajna elveszítheti a háborút