A gazdasági szakértők a világ minden tájáról úgy vélik, hogy 2024 végére számos európai gazdaság nagy valószínűséggel recesszióba fog csúszni, amelyek közül Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság, valamint Ukrajna van a legnagyobb veszélyben – derült ki az ifo Intézet felméréséből.

Creative,Crash,Recession,Chart,With,Falling,Red,Arrow.,Business,And európai gazdaság
Több nagy európai gazdaságot is fenyeget.
Fotó: Golden Dayz

A megkérdezett szakértők szerint Svájcban, Írországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Belgiumban a legkisebb, 30 százalék alatti az esélye a recessziónak.

Németországban, Hollandiában és a Nagy-Britanniában azonban egyaránt 38, Ukrajnában pedig 43 százalék az esélye annak, hogy zsugorodni fog a gazdaság.

Bár Ukrajna kivételével ezek messze elmaradnak az olyan országoktól, mint Izrael, Ecuador vagy Argentína – utóbbinál a válaszadók 66 százaléka tartotta valószínűnek a recessziót –, a 26 százalékos globális átlaghoz képest ez kifejezetten aggasztó, a nagy európai gazdaságok problémái pedig a szomszédjaikat is magukkal ránthatják.

A szakértők szerint a legnagyobb veszélyforrást a fenntarthatatlan államháztartás, a politikai instabilitás, a nemzetközi konfliktusok és a magas energiaárak jelentik: Németországban ezek egyszerre jelentenek problémát, ráadásul Európa legnagyobb gazdasága már 2023-ban is végig recesszióban volt.

Az eredmények világossá teszik, hogy a koronavírus-járvány után most a globális konfliktusok a meghatározó bizonytalansági tényezők

– mondja Timo Wochner, az ifo kutatója.

A negyedévente elvégzett felmérésben 124 országból összesen 1431 gazdasági szakértő vett részt december 7. és december 21. között.

A Világbank szerint jó állapotban van az európai gazdaság, de a geopolitikai feszültségek tönkretehetnek mindent

A Világbank 2,6 százalékra feljavította a múlt évre vonatkozó globális GDP-növekedési előrejelzését, a pénzügyi intézmény szerint a világgazdaság helyzete most jobb, mint egy évvel ezelőtt. A növekedés üteme idén már a harmadik egymást követő évben lassul, és 2,4 százalékra süllyed.