Kubában menesztették a gazdasági minisztert, röviddel azután, hogy a tervekkel ellentétben nem sikerült végrehajtani az üzemanyag drasztikus áremelését. A pénteki bejelentés szerint Miguel Díaz-Canel államfő javaslatára felmentették gazdasági miniszteri posztról Alejandro Gil Fernándezt. A minisztériumot a továbbiakban Joaquín Alonso Vázquez, a kubai központi bank elnöke irányítja. A hatóságok tájékoztatása szerint a volt miniszter a következő napokban új megbízást kap.

Miguel Diaz-Canel kubai elnök
Miguel Díaz-Canel felmentette miniszterét.
Fotó: Alejandro Azcuy / AFP

Kubában januárban arról született kormánydöntés, hogy február 1-jétől több mint 500 százalékkal emelik a benzin és a dízelüzemanyag árát. A kormányzat akkori indoklása szerint a lépéssel biztonságosabbá válik az üzemanyagellátás, és ez az intézkedés is hozzájárul a kubai gazdaság újraélesztéséhez.

A döntést azonbam nem hajtották végre, a hivatalos indok szerint külföldről indított kibertámadás miatt.

Decemberben a kubai parlamentben, a néphatalmi nemzetgyűlésben a most felmentett gazdasági miniszter arról beszélt, hogy 2023-ban a kubai hazai össztermék (GDP) 1-2 százalékkal zsugorodik, az pedig 30 százalék körüli, a GDP-arányos költségvetési hiány mintegy 19 százalék, és gondok vannak az ország fő bevételi forrásának számító turizmussal és a mezőgazdasággal.

A gazdasági miniszter akkor kijelentette, hogy nem lehet fenntartani a jelentős mértékben dotált üzemanyagárat, amely a legalacsonyabb a világon.

Kubában a külföldi turisták száma még mindig csak 64 százaléka a 2019-es koronavírus-járvány előtti szintnek. Eközben a cukortermelés is visszaesett, és az országnak élelmiszert kellett importálnia.

A kubai kormányban történt egy másik változás is. Leváltották Elba Rosa Pérezt, aki több mint egy évtizeden át irányította a tudományos, technológiai és környezetvédelmi minisztériumot. Helyét a BioCubaFarma kubai gyógyszeripari cég elnöke, Eduardo Martínez veszi át.