John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora csütörtökön számolt be arról, hogy Irán jelentős mennyiségű drónt, irányított bombát és tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak. Ugyanakkor – mint mondta – Washingtonnak még meg kell állapítania, hogy Teherán ballisztikus rakétákat is átadott-e.

DONETSK OBLAST, UKRAINE - FEBRUARY 23: Ukrainian soldiers fire the L119 artillery as the war's second anniversary nears in the direction of Marinka, Donetsk Oblast, Ukraine, on February 23, 2024. Saturday, February 24, 2024 marks the second anniversary of the Russia-Ukraine war. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Nincsenek jogi korlátozások a ballisztikus rakéták eladására.
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu / AFP


„Dacára annak, hogy nincsenek jogi korlátozások a ballisztikus rakéták eladására, Irán erkölcsi kötelességének érzi, hogy tartózkodjon fegyverügyletektől az orosz–ukrán konfliktus idején, mert nem akar olajat önteni a tűzre” – közölte az Iszlám Köztársaság ENSZ-képviselete az X-en. Ez azon alapul, hogy 

Irán elkötelezett a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmánya mellett

– tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egyes iráni rakéták, drónok és más technológiai eszközök exportjára vonatkozó korlátozása októberben járt le. Mindazonáltal az Egyesült Államok és az fenntartotta Irán ballisztikusrakéta-programjával kapcsolatos szankcióit, attól tartva, hogy Teherán esetleg közel-keleti szövetségesei, illetve Oroszország számára ilyen fegyvereket fog szállítani.

Irán kezdetben tagadta, hogy drónokkal látta volna el Oroszországot, később azonba elismerte, hogy kis mennyiségben átadott pilóta nélküli repülő eszközöket Moszkvának még az ukrajnai háború kitörése előtt.