Irán szombaton új fegyvereket mutatott be, köztük a helyi gyártású Arman ballisztikus rakétarendszert és az Azarakhsh alacsony magasságú légvédelmi rendszert – közölte az IRNA hírügynökség alapján az arabnews.pk.

Fotó: AFP

Az Arman rakétarendszer „egyszerre hat célponttal tud szembeszállni 120-180 km távolságban”, míg az Azarakhsh rakétarendszer ötven kilométeres távolságban „tud azonosítani és megsemmisíteni a célokat... négy tüzelésre készen álló rakétával.” Irán tavaly júniusban mutatta be első hazai gyártású, 1400 km-es hatótávolságú hiperszonikus ballisztikus rakétáját, a Fattah-ot.

A bejelentésre a térségben felerősödött feszültség közepette került sor, a jemeni, Irán által támogatott húszi fegyveresek sorozatos támadásokat hajtottak végre az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz és Izraelhez köthető hajók ellen a Vörös-tengeren, ezzel is kifejezve szolidaritásukat a Gázai övezettel.

Izrael pedig október hetedike óta támadja Gázát, miután a Hamász terrortámadást hajtott végre az ország ellen. A mészárlásban 1200 embert öltek meg, főként civileket, és 253-at ejtettek túszul. A húszi támadásokra válaszul pedig az Egyesült Államok Jemenen belüli helyszíneket, valamint Irán által támogatott csoportok létesítményeit Irakban és Szíriában vette célba. Az Egyesült Államok katonai bázisait viszont megtámadták Szíriában és Irakban. Izrael Szíriában is csapást mért iráni célpontokra. A helyzet tehát egyáltalán nem egyszerű.

Az izraeli védelmi erők éppen szombaton tettek közzé egy magyarázó videót arról mi is történik a térségben, a Vörös -tengeren.

Figyelemreméltó, hogy ebben a helyzetben az amerikai külügyminiszter a müncheni biztonsági konferencián azt mondta, a palesztin államiságért tett erőfeszítéseknek is előre kell lépniük. „Rendkívüli lehetőség” adódik Izrael számára a következő hónapokban, hogy normalizálja kapcsolatait arab szomszédaival – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton. 

A vezető amerikai diplomata szerint az arab országok valódi erőfeszítéseket tettek a Palesztin Hatóság újjáélesztésére, hogy az hatékonyabban képviselhesse a palesztinokat.

„Gyakorlatilag minden arab ország valóban integrálni akarja Izraelt a régióba, hogy normalizálja a kapcsolatokat… hogy biztonsági kötelezettségeket és biztosítékokat nyújtson annak érdekében, hogy Izrael nagyobb biztonságban érezhesse magát” – mondta Blinken az éves müncheni biztonsági konferencia panelbeszélgetésén.