Közélet

Újabb húszi célpontokat lőtt az amerikai hadsereg

Az amerikai Központi Parancsnokság közlése szerint húszi felszíni drónokat és robotrepülőgépeket támadtak, melyek készen álltak a Vörös-tengeren lévő egységeik ellen támadást indítani.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy megsemmisítette a jemeni húszi lázadók négy felszíni drónját és hét robotrepülőgépét, amelyeket a Vörös-tengeren lévő hajók ellen készültek elindítani. A hadsereg Központi Parancsnoksága (Centcom) az X közösségi oldalon arról számolt be, hogy a drónokat és rakétákat a húszik által ellenőrzött jemeni területeken azonosították, és közvetlen veszélyt jelentettek a hajózásra.

Fotó: AFP

Az amerikai fegyveres erők szerdán is támadták az Iránhoz közel álló húszik mozgalmához tartozó területeket. A Centcom azt írta: 

önvédelmi csapásokat hajtottak végre két mobil hajóelhárító rakétarendszer ellen, amelyek készen álltak arra, hogy a Vörös-tengeren lévő hajók ellen indítsák őket.

Később, ugyanezen a napon egy második csapást hajtottak végre egy indításra kész mobil felszíni robotrepülőgép-indító rendszer ellen. A Centcom elmodta: akcióik „megvédik a hajózás szabadságát, és biztonságosabbá teszik a nemzetközi vizeket az amerikai haditengerészet és a kereskedelmi hajók számára”.

A Hezbollah is intézett támadásokat a libanoni határ közelében: páncéltörő rakéta talált el egy házat Metulában. Az északi határhoz közeli városokból nagyrészt elmenekültek a civilek október 8. óta, amikor a Hezbollah vezette erők napi támadásokat indítottak a határ menti izraeli közösségek és katonai állások ellen.

 

izraeli háború Vörös-tenger Izrael húszik
Kapcsolódó cikkek