Japán cseppfolyósított földgázimportja több mint egy évtizedes mélypontra esett, ha csak a januári hónapokat nézzük. Az LNG-import visszaesése az atomerőművek újraindításának, a magasabb megújuló energiaterelésnek és az energia megtakarítását célzó intézkedéseknek köszönhető.

A szállítások januárban közel 6 millió tonnát (közel 8,2 milliárd köbméter, ami azért még mindig a tavalyi éves magyar felhasználással összevethető mennyiség) tettek ki a Bloomberg adatai alapján, mely az LNG-szállító hajók követésének alapján készült. Januárban 2009 óta nem volt ilyen alacsony az a szigetországban.

Ishikari LNG Base
An aerial photo shows Ishikari LNG Base operated by Hokkaido Gas Co. in Ishikari City, Hokkaido Prefecture on March 16, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Naoki Haranaka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Naoki Haranaka/AFP

A Japán LNG-felhasználás a 2011-es fukusimai katasztrófa után ugrott nagyot, amikor az ország 54 atomreaktort zárt be és így egyre inkább kénytelen volt a földgázra támaszkodni. 

Időközben azonban a kereslet némiképp visszaesett, miután egyre több reaktor indult újra, míg a kormány különböző intézkedésekkel spórolásra késztette a háztartásokat és a vállalkozásokat.

Januárt ráadásul az ország jelentős készletekkel kezdte, így több japán importőr is átváltott viszonteladó üzemmódba a gázpiacon. A gyenge kereslet miatt a gázárak a télen nemcsak Európában, de Ázsiában is lejtmenetben voltak.