BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraindíthatja a világ legnagyobb atomerőművét Japán – a létesítmény négyszer nagyobb, mint a paksi erőmű

Az újra üzembe álló atomerőművek segítségével Japán a teljes magyar fogyasztást meghaladó mennyiségű földgázt spórolhat meg jövőre.

A japán atomenergia-hivatal szerdán feloldotta a Tokyo Electric Power (Tepco) Kasivazaki-Kariva atomerőművének működésére vonatkozó tilalmat, megnyitva az utat ahhoz, hogy 

a világ legnagyobb atomerőműve elnyerje a helyi engedélyeket is, több mint tíz év után felébredjen Csipkerózsika-álmából, és újra megkezdje a termelést.

A 8212 megawattos (több mint négypaksnyi) erőmű 2012 óta nem üzemel, még a fukusimai katasztrófát követően állították le, 2021-ben pedig az ország atomenergia-hivatala tiltotta meg az atomerőmű üzemeltetését a Tepcónak, mondván, gondok vannak a nukleáris anyagok védelmével, és a személyzet arra jogosulatlan tagjai is hozzáférhetnek a létesítmény érzékeny részeihez.

Kashiwazaki-Kariwa NPSAn aerial photo shows the Kashiwazaki-Kariwa Nuclear Power Station, operated by Tokyo Electric Power Company (TEPCO) in Niigata Prefecture on August 28, 2022. The nuclear power station that straddles Kashiwazaki City and Kariwa Village is the modern (housing the world's first ABWR) nuclear power plant on a 4.2-square-kilometer (1,000-acre) site on the coast of the Sea of Japan. The site is made up of seven power generating facilities. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Toshikazu Sato / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: AFP

A hatóság azonban szerdai döntésében már arról beszélt, hogy sikerült javítani a kérdéses problémákon, így ismét lehetővé vált, hogy a reaktor fűtőelemeket fogadjon. A Tepco pedig közölte: dolgozni fognak azon, hogy visszanyerjék a helyi közösségek bizalmát, ennek támogatásáról a kormány részéről is érkezett jelzés – írja a Reuters.

A nyersanyagokban szegény Japán igyekszik minél több atomerőművet újraindítani, hogy csökkentse függőségét az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, például a cseppfolyósított földgáztól (LNG).

A Japán Energiagazdasági Intézet múlt heti előrejelzése többek között pont az atomerőművek várható újraindítása – és a magasabb megújulótermelés – miatt számít arra, hogy az ország LNG-importja a 2024–2025-ös fiskális évben 58,5 millió tonnára esik az idei évre várt 64 millió tonnáról. A csökkenés mértéke több mint 10 milliárd köbméter, ami magasabb a teljes magyar földgázfogyasztásnál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.