BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pusztító erdőtüzek Chilében, a sok halálos áldozat miatt nemzeti gyászt hirdetett az elnök

A belügyminisztérium közlése szerint jelenleg 165 helyen tombol tűzvész országszerte. A hatóságok becslése szerint csupán Vina del Mar és Quilpué térségében mintegy 14 ezer lakóház vált a lángok martalékává.

A chilei hatóságok jelentése szerint hétfőre virradóra 112-re emelkedett a dél-amerikai ország középső részén tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma, az elnök kétnapos nemzeti gyászt hirdetett. A hatóságok szerint több száz ember eltűnt, a halálos áldozatok száma pedig tovább fog emelkedni, mivel egyre több holttestet találnak a felperzselt hegyoldalakon és a leégett lakóépületekben.

BORIC, GabrielVina del Mar, 2024. február 4.
Erdőtűz pusztít a chilei Valparaiso régióban fekvő Vina del Mar település közelében 2024. február 3-án. A dél-amerikai ország középső és déli területein pusztító tüzek halálos áldozatainak száma ötvenegyre emelkedett. A tengerparti Vina del Mar városban több mint 370 eltűntet tartanak számon. Gabriel Boric államfő szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt.
MTI/EPA-EFE/Ailen DiazVina del Mar, 2024. február 4.Erdőtűz pusztít a chilei Valparaiso régióban fekvő Vina del Mar település közelében 2024. február 3-án. A dél-amerikai ország középső és déli területein pusztító tüzek halálos áldozatainak száma ötvenegyre emelkedett. A tengerparti Vina del Mar városban több mint 370 eltűntet tartanak számon. Gabriel Boric államfő szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt.MTI/EPA-EFE/Ailen Diaz
Fotó: MTI / EPA / Ailen Diaz

Az erősödő szélben pénteken hevesebbé vált tüzek jelenleg a fővárostól, Santiago de Chilétől nyugatra fekvő Vina del Mar és Valparaíso tengerparti várost fenyegetik, ahol több mint egymillióan élnek. A belügyminisztérium közlése szerint 165 helyen tombol tűzvész országszerte. A hatóságok becslése szerint csupán Vina del Mar és Quilpué térségében mintegy 14 ezer lakóház vált a lángok martalékává.

A Vina del Mar térségben készített, a közösségi oldalakon megosztott drónfelvételeken elpusztult városrészek, a házak és autók maradványai között bolyongó emberek láthatók. A tűzoltók a katonaság segítségével elsősorban azon dolgoztak, hogy meggátolják a tűz továbbterjedését a lakott területeken, a lángok megfékezésére helikoptereket is bevetnek. A legsúlyosabban érintett területeken kijárási tilalmat rendeltek el.

BORIC, GabrielVina del Mar, 2024. február 4.
A chilei Valparaiso régióban tomboló erdőtűzben megsemmisült gépjárművek Vina del Mar településen 2024. február 3-án. A dél-amerikai ország középső és déli területein pusztító tüzek halálos áldozatainak száma ötvenegyre emelkedett. A tengerparti Vina del Mar városban több mint 370 eltűntet tartanak számon. Gabriel Boric államfő szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt.
MTI/EPA-EFE/Adriana ThomasaVina del Mar, 2024. február 4.A chilei Valparaiso régióban tomboló erdőtűzben megsemmisült gépjárművek Vina del Mar településen 2024. február 3-án. A dél-amerikai ország középső és déli területein pusztító tüzek halálos áldozatainak száma ötvenegyre emelkedett. A tengerparti Vina del Mar városban több mint 370 eltűntet tartanak számon. Gabriel Boric államfő szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt.MTI/EPA-EFE/Adriana Thomasa
Fotó: MTI / EPA / Adriana Thomasa

Gabriel Boric chilei elnök vasárnapi televíziós beszédében elmondta, hogy a katasztrófa miatt szükségállapotot rendelt el, hétfőtől pedig kétnapos nemzeti gyászt hirdetett az országban, amely meglátása szerint „nagyon súlyos tragédiával” néz szembe. 

Carolina Tohá belügyminiszter úgy vélte, ez Chilében a legsúlyosabb természeti katasztrófa a 2010-es földrengés óta, amikor ötszázan haltak meg. Hozzátette, a tűznek minden bizonnyal még további áldozatai lesznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.