Évente akár tízezer ember is meghalhat az Egyesült Királyságban a hőhullámok következtében, ha nem tesznek többet ennek megakadályozására. A gazdasági károk pedig elérhetik a 60 milliárd fontot évente. (Egy font 452,2 forint.)

A man jumps into the Serpentine lake to cool off in Hyde Park, west London, on July 19, 2022 as the country experiences an extreme heat wave. Britain could hit 40 Celsius (104 Fahrenheit) for the first time, forecasters said, causing havoc in a country unprepared for the onslaught of extreme heat that authorities said was putting lives at risk. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP)
A hőhullámok következményeire figyelmeztetett a parlament illetékes bizottsága.
Fotó: Niklas HALLE'N / AFP

A figyelmeztetést a londoni alsóház környezetvédelmi bizottsága adta ki, a testület konzervatív elnöke, Philip Dunne pedig sürgette a kormányt, hogy lépjen, mert „rengeteg munkát kell elvégezni”.

A hírrel kapcsolatban a Sky News hírtelevízió emlékeztetett, hogy az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UK Health Security Agency) 2022 júliusában adott ki először 4-es szintű figyelmeztetést hőhullám miatt, amikor első ízben érte el a a szigetországban a hőmérséklet a 40 C-fokot. 2023 pedig globálisan messze a legmelegebb év volt.

A fizikai és mentális egészségre is káros

„A veszély jelen van, és egyre gyorsabban közeleg. Azonnali tervre van szükségünk. Minél tovább húzzuk az időt, annál nagyobb veszélyben leszünk” – hangsúlyozta a képviselő a hírtelevíziónak.

A nemzeti statisztikai hivatal (ONS) becslései szerint 2022-ben 4500 halál volt köthető a hőséghez. A parlamenti bizottság jelentése szerint azonban közbelépés nélkül ez a szám 2050-re elérheti az évi tízezret.

People enjoy the sunshine while punting on the River Cam in Cambridge, north of London on September 9, 2023, as the late summer heatwave continues. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
A parkok segítenek enyhíteni a hőséget a városokban.
Fotó:  JUSTIN TALLIS / AFP

Az extrém hőség ugyanis növeli a vérnyomást, felgyorsítja a szívverést, fokozza a kiszáradás és hőguta okozta betegség vagy halál kockázatát. Különösen nagy veszélyben vannak a tartós betegséggel küzdő 65 év felettiek.

A tartós hőség azonban nem csupán a fizikai egészségre káros, hatással van a mentális egészségre is. A bizottság elé tárt bizonyítékok szerint az országban 

kétszeresére nő az öngyilkossági kockázat, ha a hőmérséklet 32 C-fok 22 helyett.

Adjanak nevet a hőhullámoknak is

A veszély hangsúlyozása érdekében a bizottság azt javasolja, hogy a meteorológiai szolgálat a hőhullámoknak is ugyanúgy adjon nevet, mint a pusztító viharoknak, mert így az emberek is jobban megértik a kockázatokat, és felkészülnek rájuk.

LONDON, UNITED KINGDOM - SEPTEMBER 06: People walk on the street during the hot weather in London, United Kingdom on September 06, 2023. The British Meteorological Office (Met Office), which issued a 'red' alarm by predicting that temperatures will reach 33 degrees this week, predicts that the temperature record of the year will be broken this week. According to the statement made by the Met Office, a temperature reaching 32-33 degrees is expected from today until Saturday, especially in the south of the country and London. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A Londonhoz hasonló nagyvárosokban nyolc fokkal melegebb lehet, mint vidéken.
Fotó: asid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / AFP

Klímaszakértők is egyetértenek abban, hogy sürgősen változtatni kell a lakosság hozzáállásán. „A britek nyilvánvalóan még mindig úgy gondolják, hogy egy hideg éghajlatú országban élnek, ahol örülni kell a hőségnek, amikor ki lehet menni a strandra és fagylaltot enni, de a valóság az, hogy egy extrém időjárási jelenség ezrek halálát okozhatja” – hangsúlyozta Bob Ward, a London School of Economics klímaváltozással és környezettel foglalkozó kutatóintézetének politikai igazgatója.

A jelentés emellett azt is javasolja, hogy telepítsenek több parkot és „zöldinfrastruktúrát”, ami 

elsősorban az olyan nagyvárosi környezetben fontos, mint London, ahol nyolc fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet, mint vidéken.

Túlmelegedett otthonokban halnak meg a legtöbben

A bizottság emellett nemzeti stratégiát szorgalmaz az otthonok és irodák passzív hűtési rendszerekkel, például külső redőnyökkel történő utólagos felszerelésére, hogy ezzel életeket mentsenek és növeljék a termelékenységet.

A board warning the Rail passengers about the high temperatures and its impact on the rail traffic is pictured at Euston train station in central London, on July 19, 2022, as services were cancelled due to a trackside fire, and as the country experiences an extreme heat wave. All services to and from London Euston were on Tuesday suspended, as emergency services dealt with a fire on the trackside. After the UK's warmest night on record, the Met Office said 40.2C had been provisionally recorded by lunchtime at Heathrow Airport, in west London, taking the country into uncharted territory. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP)
Hőriadóra figyelmeztető tábla egy brit pályaudvaron.
Fotó:  Niklas HALLE'N / AFP

„A hőséggel kapcsolatos problémáink elsősorban azért vannak, mert az otthonok és irodák nem megfelelően vannak kialakítva a hőség kezelésére. A legtöbb ember, aki hőhullámok idején meghal, túlfűtött otthonokban veszíti életét. Túlmelegedett irodákban dolgozik a legtöbb ember, aki a hőségben kevésbé produktív” – emlékeztetett Ward.

A kormány egyik szóvivője válaszképpen emlékeztetett, hogy 

a kabinet ötéves tervet dolgozott ki, hogy reagáljon a változó éghajlat hatásaira, erősítse a nemzeti ellenálló képességet, előmozdítsa a zöldebb gazdaságot és védje az élelmiszer-termelést.

„Mi vagyunk az első a nagy gazdaságok közül, amelyik a felére csökkentette a kibocsátását, és már tettünk lépéseket az éghajlatváltozás kockázatainak kezelésére. Angliában az otthonok közel fele rendelkezik C energiahatékonysági tanúsítvánnyal, míg 2010-ben ez az arány mindössze 14 százalék volt, és milliárdokat fektetünk be annak érdekében, hogy az otthonok és az épületek még energia-hatékonyabbak legyenek” – kommentálta a jelentést.