Extra

Soha nem volt még olyan meleg év, mint 2023

Az idei év első 11 hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, 1,46 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot. A folyamatos felmelegedés azt jelenti, hogy a szélsőséges időjárási események még gyakoribbá és intenzívebbé válnak, súlyosbítva az aszályok, áradások, hurrikánok és erdőtüzek okozta károkat és a halálesetek valószínűségét.

Az idei lesz a legmelegebb év a világban, mivel az év első 11 hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, 1,46 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot – közölte az műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán. A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint a január és november közötti időszak átlaghőmérséklete 0,13 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az eddigi legmelegebb év, 2016 azonos időszakának átlaga.

Nero Heatwave In Italy
Even the cyclists in Turin are seeking relief from the scorching Nero heatwave by taking a dip in the fountains.Currently, there is a red heat alert in effect in various cities throughout Italy. The temperatures are expected to exceed the norm due to the Nero anticyclone affecting the region. The Italian government recommends staying indoors during the afternoon when the heat is at its highest. It is important to stay hydrated by drinking plenty of water and to avoid any strenuous physical activities during the day, in Turin, Italy, on august 22, 2023. (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto) (Photo by Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Mauro Ujetto / AFP

Emlékeztettek, 

2023 novembere volt a világ valaha mért legmelegebb novembere, amikor a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 14,22 Celsius-fok volt, 

ami 0,85 Celsius-fokkal lépi túl az 1991–2020 közötti időszak novemberi átlagát, és 0,32 Celsius-fokkal haladja meg az előző legmelegebb, 2020 novemberét.

Az európai átlaghőmérséklet 2023 szeptemberében és novemberében 10,96 Celsius-fok volt, ami 1,43 Celsius-fokkal haladja meg az ilyenkor átlagos hőmérsékletet. Ezzel az idei ősz volt a második legmelegebb a mérések kezdete óta, mindössze 0,03 Celsius-fokkal volt hűvösebb, mint 2020 ősze.

Jelentős havazás kezdődik szerdától, akár 15 centiméter hó is hullhat

A Dunántúlon és a Duna vonalában nagy mennyiségű hó eshet szerdától. Az előrejelzések 5–15 centiméter közötti friss havat várnak. A havazás csütörtökön az ország keleti részét is eléri.

A jelentés kiemelte, hogy novemberben két napon is 1,75 Celsius-fokkal magasabb volt a globális átlaghőmérséklet az 1850 és 1900 közötti, iparosodás előtti időszakhoz képest. A szeptember és november közötti időszak átlaghőmérséklete 15,30 Celsius-fok volt, ami 0,88 Celsius-fokkal haladja meg az ilyenkor átlagos hűmérsékletet.

Közölték: 

a hőmérséklet várhatóan tovább fog emelkedni. 

A folyamatos felmelegedés azt jelenti, hogy a szélsőséges időjárási események még gyakoribbá és intenzívebbé válnak, súlyosbítva az aszályok, áradások, hurrikánok és erdőtüzek okozta károkat és a halálesetek valószínűségét.

A Copernicus jelentése szerint novemberben az óceánok átlagos tengerfelszíni hőmérséklete az északi szélesség 60. fok és a déli szélesség 60. fok között szintén rekordot döntött, körülbelül 0,25 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a legutóbb mért legmagasabb hőmérsékletű hónapban, 2015 novemberében.

 

globális átlaghőmérséklet klímaváltozás Copernicus
Kapcsolódó cikkek