Romániának akár hét évre is szüksége lehet ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt – mondta kedden Marcel Bolos román pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint a deficitnek az legújabb előírásainak megfelelő évi 0,5 százalékpontos csökkentése nagyon nehéz kihívás, különösen, hogy idén választásokat is tartanak az országban, és a kiadások csökkentése érzékeny téma.

Marcel Bolos, Romania's finance minister, during an interview at his office in Bucharest, Romania, on Monday, Feb. 19, 2024. Bolos said a regime of annual budget cuts amounting to 0.5% of gross domestic product under the EU's new fiscal rules presents a "very hard" challenge. Photographer: Bogdan Dinca/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bogdan Dinca/Bloomberg/Getty Images

Az elmúlt évben 4,4 százalék helyett 5,68 százalék lett a GDP-arányos költségvetési hiány Romániában, és az idei évre 5 százalékos hiánycélt tűzött ki a Ciolacu-kormány. Jelenleg Románia az egyetlen, túlzottdeficit-eljárás alatt álló EU-tagállam. 

Bolos elismerte, hogy a költségvetési hiány jelenlegi szintje kitolta az euró bevezetésének lehetséges időpontját.

Mint Bolos elmondta, amíg Románia nem áll rá az államháztartási konszolidáció egyértelmű pályájára, addig az eurózónához való csatlakozás is csak távoli cél marad. Adrian Caciu volt pénzügyminiszter 2023 tavaszán azt nyilatkozta, hogy Románia euróövezeti csatlakozása 2029-ig valósulhat meg, de szeretnék elérni, hogy már 2026-ra megtörténjen.