Nemzetközi gazdaság

Sürgetik az Ukrajnának szánt amerikai segélycsomag elfogadását a lengyelek és a britek

Lengyelország és az Egyesült Királyság támogatja az Oroszországgal harcoló Ukrajnát, és céljuk, hogy a többi szövetséges ország is ezt tegye. David Cameron szerint fontos, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá az Ukrajnának szánt segélycsomagot.

Az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadására hívta fel az amerikai képviselőházat Radoslaw Sikorski lengyel és David Cameron brit külügyminiszter csütörtöki varsói közös sajtóértekezletükön.

 David Cameron brit és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Varsóban.
Fotó: AFP

Lengyelország és az Egyesült Királyság politikai akarattal rendelkezik az Oroszországgal harcoló Ukrajna támogatása iránt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy más országokat is meggyőzzön erről – fogalmazott Cameron.

A brit külügyminiszter elismerését fejezte ki aziránt, amit az Ukrajnáért tesz, és hozzáfűzte: tekintettel az Egyesült Államok erejére, nagyon fontosnak tartja, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá az Ukrajnának szánt segélycsomagot. A brit miniszter szintén kulcsfontosságúnak nevezte az euroatlanti szövetséget.

Legyőzhetetlenek vagyunk, ha Európa az Egyesült Államokkal vállvetve cselekszik, amikor együtt harcolunk a szabadságért, amikor szembeszegülünk az agresszióval, amikor partnereinket védjük

– jelentette ki.

Cameron szerint a világ minden országa, ezen belül Kína és Irán is figyelnek arra, amit Amerika tesz, és vizsgálják, hogy a nyugati országok egymás megbízható szövetségesei-e. Sikorski elmondta: szeretné, ha Cameron nyilatkozatát a két miniszter közös felhívásának tekintenék, amely az amerikai kongresszusnak és személyesen Mike Johnsonnak, a képviselőház elnökének szól.

Ez egy korszakalkotó döntés, amely befolyással lesz az Egyesült Államok tekintélyére világszerte, a szövetségeseinél

– vélekedett a lengyel külügyminiszter.

A 60 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagot a washingtoni szenátus már a hét elején elfogadta. A képviselőház elnöke azonban nem zárta ki, hogy hetekbe, akár hónapokba is telhet, mire a kongresszus végleg jóváhagyja a programot.

 

Ukrajna Radoslaw Sikorski segélycsomag David Cameron
Kapcsolódó cikkek