A Marshall-terv, az Egyesült Államok által a második világháború után Európának nyújtott helyreállítási program eltörpül az Ukrajnába küldött eddigi támogatások mellett. Az előbbi a kontinens újjáépüléséhez és soha nem látott gazdasági fellendüléséhez vezetett – Kijev azonban még egy rendes védelmet sem tud felállítani Oroszországgal szemben – írta a Politico.

ukrajna
Odile Renaud-Basso, az EBRD elnöke szerint Ukrajna arányaiban több támogatást kap, mint egész Európa a Marshall-terv alatt.
Fotó: Henry Nicholls / AFP

Bár az ukrán kormány az utóbbi időben hevesen kritizálta nyugati támogatóit, hogy nem tesznek eleget a háborúban álló ország megsegítésére, Odile Renaud-Basso, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetője szerint valójában az EU és az Egyesült Államok által nyújtott pénzügyi segélyek olyan hatalmasak, hogy a legtöbb történelmi programot beárnyékolják.

Csak az uniós pénzügyi támogatás az ország GDP-jéhez viszonyítva meghaladja a második világháború utáni Marshall-tervet. Reálértékét tekintve Ukrajna sokkal többet kap, mint Európa

– jelentette ki az EBRD elnöke. A francia tisztviselő a George Marshall volt amerikai külügyminiszterhez köthető, nagyszabású beruházási tervre utalt, amely 16, főként nyugat-európai ország újjáépítését tette lehetővé.

Ukrajna nem éri be ennyivel, több támogatást kér szövetségeseitől

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint ki kell egyenlíteni a harctéri eszközök eloszlását, mivel Ukrajna hátrányban van Oroszországgal szemben. Erre pedig az az egyetlen forgatókönyv, hogy szövetségeseinek több és jobb fegyvert kell szállítaniuk Ukrajnának.

A Marshall-terv során az USA 1949-től kezdve 13,3 milliárd dollárral támogatta többek között a brit, francia, olasz és nyugat-német gazdaságot – 2023-ban ez 173 milliárdnak felelne meg.

Ez látszólag beárnyékolja a Brüsszel és Washington által eddig Ukrajnának nyújtott 27,5, valamint 22,9 milliárd eurót, ám a Marshall-terv több mint egy tucat fejlett, nagy méretű gazdaság között lett szétosztva, és a végső összeg sokkal kisebb részét tette ki az országok GDP-jének.

Ukrajna tavaly a költségvetése 50 százalékát külső támogatásokból finanszírozta, Kijev pedig még a háborúhoz alkalmazkodó gazdaság mellett is 18 milliárd eurót vár el, ami a 186 milliárdos GDP-jük tizedét tenné ki

– tette hozzá Renaud-Basso. Ha pedig az Európában befagyasztott, több mint 200 milliárd euró értékű orosz vagyont is folyósítanák, akkor Ukrajna már a második világháború alatt Európának nyújtott hadikölcsönökkel is felvehetné a versenyt.

ukrajna
Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök többször is felemlegette a Marshall-tervet – annak ellenére, hogy már most több támogatást kap.
Fotó: Javad Parsa / AFP

 

A Nyugat belefáradt az ukrajnai háborúba

Bár Brüsszel és az EU eddig bőkezűen támogatta Kijevet, a legújabb segélycsomagok, amelyek az ország nemzeti költségvetését finanszíroznák, komoly ellenállásba ütköztek.

Az uniós vezetők csak nagy nehezen tudták jóváhagyni azt a Magyarország által ellenzett, 50 milliárd eurós támogatást, amelyet 2027-ig folyósítanának Ukrajnának, a Joe Biden amerikai elnök által támogatott pénzügyi és katonai segélycsomag pedig valószínűleg ismét meg fog akadni a kongresszusnál.

Az EBRD vezetője azonban visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint az EU és az USA nem tesznek eleget, mivel a tervezett segélycsomagok eltörpülnek a gazdasági nagyhatalmak költségvetései mellett.

Hiába nem tűnik óriásinak, a Nyugatnak Ukrajna támogatása és a hazai prioritások finanszírozása között kell egyensúlyoznia. Főleg a jelenlegi időszakban nincs túl nagy mozgástere, és az elfogadhatatlan, hogy saját népei kárára pénzeljen egy külső háborút

– mondta Renaud-Basso, hozzátéve, hogy az EBRD-nél is hasonló problémákkal szembesült. A fejlesztési bank eddig 4 milliárd euróval növelte a tőkéjét, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatást anélkül bővíthesse, hogy az más programjait is megterhelné.

A londoni székhelyű intézmény nem sokkal a háború kirobbanása után megszüntette az Oroszországnak és Fehéroroszországnak nyújtott finanszírozást, eddig 3,8 milliárd eurót nyújtott Ukrajnának hitelek formájában, és kötelezettséget vállalt arra, hogy a konfliktus lezárultával növeli a támogatást.

Ukrajna: mire elég az EU 50 milliárdja?

Maximum arra, hogy Moszkva folytassa az elhúzódó háborút, és kifárassza az ukránokat és támogatóikat.