Nem segít Putyinnak az orosz a márciusi elnökválasztás előtt, annak ellenére, hogy a jegybank több mint kétszeresére emelte az irányadó kamatot. 

Szupermarket Moszkvában - az élelmiszerek hajtják az inflációt
Fotó: AFP

A központi bank inflációs célja 4 százalék, az áremelkedés éves tempója viszont decemberben 7,4 százalékon stagnált. Elvira Nabiullina, az orosz központi bank kormányzója korábban már előre jelezte, hogy a pénzromlás üteme a 7,0-7,5 százalékos hivatalos előrejelzés felső határához közelít majd, miután a kilátások az év során romlottak. A rubel gyengülése, a Kreml ukrajnai inváziója után bevezetett szankciók miatti kínálati korlátok és a munkaerőhiány - a háborúval kapcsolatos megemelkedett költségvetési kiadásokon felül - tavaly a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek széles körének hajtotta fel az árát. 

Az infláció és az alapkamat Oroszországban
 

Az inflációt jórészt az élelmiszerek húzták, a tojás 61, a csirkehús 28, a zöldségek 24 százalékkal drágultak az év utolsó hónapjában az egy évvel korábbi szinthez képest. (Novemberben a káposzta 74, a narancs 72, az uborka pedig 47 százalékkal drágult év/év alapon.)

Tojásmizéria

A helyzet olyan kényessé vált politikai szempontból, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy televíziós betelefonálós műsorban kért bocsánatot a megugró élelmiszerárak miatt kialakult helyzetért. 

A karácsony előtti "tojáshelyzet" olyan súlyos volt, hogy Igor Krasznov főügyész utasította a regionális vezetőket: fokozattan ellenőrizzék a tojástermelőket. Az orosz versenyhatóság azt is javasolta, egy, a kiskereskedőknek írt levélben, hogy a vállalkozások márciusig 5 százalékra korlátozzák a tojás árának emelését. A kormány még a tojás importvámját is felfüggesztette, és engedélyezte 1,2 milliárd tojás behozatalát "baráti országokból".

Russia imports tax-free eggs from Turkiye
Török tojás a moszkvai polcokon
Fotó: Anadolu via AFP

A fenyegető inflációs veszélyre a jegybank is kénytelen volt válaszolni, júliusban 8,5 százalékponttal 16 százalékra emelte az irányadó kamatot. Nabiullina decemberben az RBC-nek nyilatkozva beismerte: utólag már világos, hogy az irányadó kamatlábat korábban kellett volna emelni.

Elszaladtak az inflációs várakozások

A rubel stabilizálására tett kormányzati erőfeszítések - tőkekiviteli korlátozások - és a jegybanki szigor ellenére a lakosság inflációs várakozásai 2022 márciusa, az Ukrajna elleni hadjárat kezdete utáni hónap óta a legnagyobb mértékben emelkedtek decemberben, a jegybank felmérése szerint meghaladták a 14 százalékot. 

A központi bank közölte, hogy a kamatemelési ciklus a vége felé közeledik, elemzők azonban azt valószínűsítik, hogy a jelenlegi ráta hosszabb ideig fennmarad, mivel 

az inflációs kockázatok - például a háborúra fordított hatalmas költségvetési kiadások és a munkaerőhiány - továbbra is fennállnak. 

A piac március-áprilisra várja az első - nagyon óvatos - kamatvágást, a várakozások szerint a jegybanki ráta az idén is kétszámjegyű marad.