Nemzetközi gazdaság

Egymásnak esett a jegybank és a kormány Oroszországban

A jegybank tiltakozása ellenére Moszkva az év végéig meghosszabbítja a tőkekorlátozásokat.

Az orosz kormány kedden azt javasolta, hogy az év végéig hosszabbítsák meg a tőkekorlátozást, amelynek értelmében az exportőröknek a devizabevételeket rubelre kell átváltaniuk, erősítendő az orosz devizát. 

26th St. Petersburg International Economic Forum
Elvira Nabiullina az orosz központi bank elnöke. Ellentmondott Putyinnak.
Fotó: Anadolu via AFP

A Kreml döntését egyébként a jegybank ellenezte, annak ellenére, hogy a rendeletet akkor vezették be, amikor a rubel a dollárral szemben a 100-as szint fölé került. Kedden 88 dollár közelében kereskedtek vele.

A rendelet előírja, hogy tucatnyi, ám közelebbről nem részletezett exportáló cégnek a devizában szerzett jövedelme legalább 80 százalékát orosz bankoknál kell letétbe helyeznie, majd 

két héten belül a bevétel legalább 90 százalékát a hazai piacon kell értékesítenie.

A kormány javaslatának potenciális hatását nehéz megítélni, mivel a részletek még mindig hiányosak – mondták a Reuters érdeklődésére a Roszbank elemzői –, de a hír várhatóan fellendíti a rubel árfolyamát. 

A dollár-rubel árfolyam 1 év
 

A központi bank már régóta figyelmeztet arra, hogy a devizaforgalom ellenőrzése és korlátozása nem hatékony, és megkerülhető ez az intézkedés, tavaly októberben azonban mégis nyilvánosan támogatták Putyin rendeletét, annak ellenére, hogy Elvira Nabiullina, a roppant befolyásos jegybankelnök továbbra is kételyeinek adott hangot. A kormányzati bejelentés – ahogy erre számítani is lehetett – egyhetes csúcsra tolta a rubel árfolyamát a zöldhasúval szemben. 

 

orosz-ukrán háború tőkekorlátozás Elvira Nabiullina rubel árfolyam Putyin
Kapcsolódó cikkek