A klímaváltozás „óriási hatással” van a világ banántermesztésére a növényt fenyegető, gyorsan terjedő betegségekkel együtt – figyelmeztetett Pascal Liu, a Banán Világfórum (World Banana Forum – WBF) vezető közgazdásza a szervezet kedden kezdődő római ülésszaka előtt.

Bananas are ripen at a farm in the suburb of Guayaquil, Ecuador on Nov. 3, 2023. Ecuador is one of the world's leading banana exporters. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Mika Otsuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Évekig magas lehet a banán ára.
Fotó: Mika Otsuki / Yomiuri / AFP

A banán nem csupán finom, hanem nagyon tápláló is, ezért a világ leginkább exportált gyümölcse, emlékeztetett a BBC, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság üzleteiben hiány volt belőle az utóbbi időben, igaz, a viharok, nem pedig az alacsony kínálat miatt.

Hamarosan azonban az utóbbit is megtapasztalhatjuk, szakértők ugyanis egyre jobban aggódnak a felmelegedés és a vele járó betegségek terjedése miatt. 

A banán ugyanis érzékeny a hőmérséklet változására, ezért egész térségekben kipusztulhat.

A felmelegedés hatására terjedő betegségek közül az egyik egy gombafertőzés, a Fusarium wilt TR4 vagy Panama-kór, ami megakadályozza, hogy a növény vizet és tápanyagot szállítson, így elvirágzik és elpusztul. A betegség már korábban átterjedt Ausztráliából Ázsiába és Afrikába, most pedig Dél-Amerikába is, és szakértők szerint különösen nehéz megszabadulni tőle.

MERSIN, TURKEY - FEBRUARY 25: A farmer works in a greenhouse where they grow bananas in Mersin, Turkey on February 25, 2021. The expansion of greenhouses in Anamur and Bozyazi districts of Mersin, which stand out with their microclimate feature and geographical location advantage for banana production, make a significant contribution to the production. Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Unal Uysal / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Világszerte terjedőben van a legveszélyesebb gombafertőzés.
Fotó: Mustafa Unal Uysal / ANADOLU AGENCY / AFP

A gomba ráadásul mutálódott, így a legnépszerűbb banánfajtát, a Cavendisht is veszélyezteti.

„Tudjuk, hogy a Fusarium wilt spórái hihetetlenül ellenállóak, áradással és erős széllel is terjednek, így sokkal gyorsabban terjesztik a betegséget, mintha normálisabb időjárási viszonyok lennének” – mondta a portálnak Liu. A termelőket sújtja a növényvédő szerek, az energia és a szállítás drágulása, valamint a munkaerőhiány is, így elkerülhetetlen, hogy világszerte egyre drágábbá váljon a banán, és 

a magas árak Liu szerint még évekig velünk maradnak.

A szigetország minden évben ötmilliárd banánt importál, amelynek 90 százalékát a szupermarketekben értékesítik.

A farmer carries plantain and banana from farm along Ijero-Aramoko, Ekiti State, Nigeria on Sunday, July 12, 2020. Economic activities are bouncing back gradually after the government relaxed lockdown order on Coronavirus (COVID-19) pandemic.  (Photo by Adekunle Ajayi/NurPhoto) (Photo by Adekunle Ajayi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A termelőket a növényvédő szerek árának emelkedése is sújtja.
Fotó: Adekunle Ajayi/NurPhoto/AFP

A konferencián a veszélyek mellett a fenntarthatóság lesz a másik kiemelt téma, a vásárlók ugyanis egyre inkább az ilyen módon előállított termékeket keresik.

A banántermesztők számára ez nem csupán azt jelenti, hogy zöldebbé kell tenni a folyamatot, hanem azt is, hogy független szervezeteket kell fizetniük, amelyek igazolják, hogy a termelés fenntartható – ami megint csak tovább emeli a költségeiket.