Először történt az, hogy a globális felmelegedés egy egész éves időszakot vizsgálva is túllépte a Párizsi Egyezményben célént kitűzött másfél fokos célt – jelentette csütörtökön az Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata.

Kutatók szerint a klímaváltozás másfél fokon belül tartása kulcsfontosságú lehet, ugyanis ezen a szinten olyan változások indulhatnak be, melyek visszafordíthatatlanok és a szélsőséges időjárási jelenségek megszaporodásához vezetek.

Hot,Temperature,thermometer,On,Yellow,Sky,With,Sun,Shining,In,Summer
Fotó: Shutterstock

Mindazonáltal az éves szintű túllépése a célnak nem szünteti meg az egyezményt, de rávilágít arra, hogy 

többet kellene tenni a széndioxid-kibocsátás csökkenéséért.

A friss adatok szerint 2023 februárjától és 2024 januárjáig globális 1,52 fokkal volt melegebb, mint az ipari forradalmat megelőző átlaghőmérséklet. Mindez kutatók szerint összefüggésben lehet az utóbbi időben egyre gyakoribb aszályokkal, áradásokkal, tűzvészekkel és hőhullámokkal is.

Február 3-án ráadásul az óceánok felszíni átlaghőmérséklete is új rekordot ért el, ami azért is ijesztő, mert a szezonális csúcs csak egy hónap múlva szokott bekövetkezni – írja a BBC.

A mostani rekord főként az emberi tevékenység számlájára írható, azonban szerepet játszhatott benne az El Nino éghajlati jelenség is, ami mintegy 0,2 fokkal növeli a globális átlaghőmérsékletet.

A jelenlegi folyamatok mellett a hőmérséklet így hosszabb távon is átlépheti a másfél fokos célt, ám a helyzet nem teljesen reménytelen, ugyanis az új technológiák – mint a megújuló energiák vagy az elektromos járművek – terjedésével úgy tűnik, arról a pályáról lekerült az emberiség, mely akár 4 fokos felmelegedéssel is járhatott volna. Azonban a másfélfokos szinten belül maradás hosszabb távon további lépéseket igényel a döntéshozóktól.