A bölcsődei ellátás ingyenessége a magyaroknak megszokott dolog, amire ha néha várni is kell kicsit, azért legtöbbször hozzáférhető. Nem így van ez azonban minden országban, az Egyesült Királyságban például – miközben az életszínvonal igaz, hogy magasabb – a gyermekgondozás fizetős, ráadásul költsége olyan magas, hogy sokan meg sem engedhetik maguknak. 

Little,Boy,Playing,In,A,Classroom
Nem csak a gyermekgondozás költségei jelentenek problémát a szülőknek az Egyesült Királyságban, sok esetben nincs elég férőhely sem.
Fotó: Shutterstock

Az angliai családok körében az elmúlt egy évben harmadával nőtt azoknak a szülőknek a száma, akik kénytelenek voltak eladósodni, hogy fedezni tudják a gyermekgondozás költségeit – számolt be róla az euronews.com. Egy kutatás során a megkérdezettek 45,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kölcsönt vett fel vagy hozzányúlt a megtakarításaihoz, mert csak így tudta rendezni a kiadásokat. A felmérésben 35 800 szülőt kérdeztek meg, akik ötévesnél kisebb gyermeket nevelnek. 

Az egyedülálló szülők helyzete még kedvezőtlenebb, ebben a körben a válaszadók 66,5 százaléka használta hitelkártyáját, adósodott el vagy nyúlt hozzá a megtakarításaihoz, hogy a gyermekgondozás költségeit állni tudja. 

Vagyonokat költenek a gyermekgondozásra

A szigetországban az ötévesnél kisebb gyermeket nevelő szülők bő fele azt mondta, hogy a háztartása jövedelmének több mint negyedét gyermekgondozásra fordítja, ami 16 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest. Minden ötödik nyilatkozó bevételének több mint felét gyermekgondozásra költötte.

Szülőnek lenni nehéz dolog, de ha a gyerekvállalás gyakorlatilag felemészti a jövedelmet, akkor az utódnemzés anyagi öngyilkosságnak tűnik. Ha nem vigyázunk, a szülővé válás luxuscikk lesz

– így fogalmazott Joeli Brearley, a kutatást megrendelő Pregnant Then Screwed kampánycsoport vezérigazgatója és alapítója.  

Egyes anyák úgy vélték, hogy nem éri meg visszatérni a munkába, mivel szinte minden keresetüket a gyermek felügyeletére fordítják. A teljes munkaidős gyermekgondozás költségei hozzávetőleg annyiba kerülnek, mint amennyit a minimálbéres munkát végző szülők keresnek. 

Egy két éven aluli gyermek bölcsődébe küldésének átlagos költsége évi 14 030 font (6,4 millió forint) teljes munkaidőre

– írták a Moneyhelper.org.uk weboldalra hivatkozva. A hét összes munkanapján egész nap gyermekfelügyeletet biztosító Day Nursery átlagosan 177 fontba (77 ezer forint) kerül hetente, de néhány óvoda heti 300 fontot is elkérhet. 

Még várni is kell a drága helyekre

Nem csak a gyermekgondozás költségei jelentenek problémát a szülőknek az Egyesült Királyságban, sok esetben nincs elég férőhely az intézményekben vagy sokat kell várni a bekerülésre. A felmérésben megkérdezett szülők egyharmadának több mint kilenc hónapot kellett várnia a gyermekgondozói helyre.

Az anyák harmada (33,6 százalék) úgy érezte, hogy a gyermek gondozásának a költségei vagy a bölcsődei férőhely miatt nem tud teljes munkaidőben dolgozni. Az apáknál ez az arány 11,9 százalék volt.

Heti 15 óra jár az óvodás korúaknak

Az Egyesült Királyságban a bölcsőde és az óvoda jellemzően 6 hetes kortól fogad gyerekeket 5 éves korig, azaz az angol iskolakötelezettség eléréséig. A gyermek 3 éves kora előtt nincs államilag finanszírozott nevelési intézmény, utána minden gyermek heti 15 óra ingyenes iskolára felkészítő foglalkozásra jogosult, ezen felül az órák térítéskötelesek. 

A rászorulók és a gyermeküket egyedül nevelők igényelhetnek támogatást, de a kétkeresős családokban nem sok esély van a jogosultság elnyerésére – olvasható az angliaikisokos.com írásában. 

Magyarországon fejlesztik a bölcsődehálózatot

Életszínvonalban Magyarország nem tud versenyezni Angliával, de a gyermekgondozás itt ingyenes, és sokaknak hozzáférhető, ami óriási segítség a kisgyermekes családoknak. Az utóbbi 14 évben, 2010-hez képest mintegy kétszeresére, 32 ezerről több mint 63 ezerre emelkedett a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma. A fejlesztések a jövőben sem állnak meg: uniós és hazai forrásokból csaknem 10 ezer új bölcsődei elhelyezést biztosító férőhely építése zajlik. 

A magyar kormány 2010-ben döntött arról, hogy a családokat helyezi a középpontba, akkor indult el egy családbarát fordulat, amely a mai napig is tart, és ez alatt az idő alatt több mint 30 családpolitikai intézkedés született, például:

  • a családi adókedvezmény,
  • a csecsemőgondozási díj,
  • a 2015-ben indult, azóta többször megújult CSOK,
  • az egyszeri személyijövedelemadó-visszatérítés,
  • a bölcsődei férőhelyek számának növelése.