Hamarosan újabb fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek, amely a testi, lelki, szellemi egészség elemével bővül – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Baba-Mama Expón szombaton Budapesten.

HORNUNG Ágnes
Fotó: Lakatos Péter

Ezzel az otthonteremtéssel, az anyagi biztonsággal és a döntési szabadsággal együtt immár négy fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek – mondta Hornung Ágnes (képünkön).

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Családbarát Magyarország Központ közös kiállítóstandján tartott tájékoztatón Hornung Ágnes úgy fogalmazott, az új intézkedést is azért vezetik be, mert a magyar családpolitika is folyamatosan keresi azokat a megújulási pontokat, amelyekkel a rendszert finomhangolni lehet. Felidézte: a kormány 2010-ben döntött arról, hogy a családokat helyezi a középpontba, akkor indult el egy családbarát fordulat, amely a mai napig is tart, és ez alatt a 13 év alatt több mint 30 családpolitikai intézkedés született.
Hornung Ágnes az eddig bevezetett intézkedéseket ismertetve elmondta, hogy a 2015-ben indult január 1-jétől megújul: a családok a leendő és a már meglévő gyermekeik számától függően egy maximum 3 százalékos kamattal rendelkező, államilag támogatott hitelt vehetnek igénybe, amely a gyermekek számától függően 15, 30 vagy akár 50 millió forint is lehet. Ezeket a támogatási formákat ugyanúgy a hitelintézeteknél vehetik igénybe a családok, ahogy a korábbi kedvezményt is – tette hozzá.

Az anyagi biztonságról mint második pillérről szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010 óta ezek az intézkedések voltak a leghangsúlyosabbak, közülük a családi adókedvezményt, a csecsemőgondozási díjat és az egyszeri személyijövedelemadó-visszatérítést emelte ki, hangsúlyozva, hogy 2021-ben és 2022-ben ezek az intézkedések mintegy 

négymilliárd forintot hagytak a családoknál.

A harmadik pillér a döntési szabadság lehetősége, amely abban segít, hogy a gyermekvállalással járó, számtalan feladat sem a tanulásban, sem pedig a karrierépítésben ne jelentsen hátrányt a gyermeket vállalók számára, ezért a bölcsődei férőhelyek számát háromszorosára növelték – mondta. A kormány, a magyar családpolitika számára rendkívül fontos, hogy azok a gyermeket vállalók, akik szeretnének visszatérni a munka világába, ezt akadály nélkül meg tudják tenni, gyermeküket biztonságos helyen tudhassák – tette hozzá.