Megállapodott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Pakisztán kormánya, így ha az egyezségre a nemzetközi szervezet igazgatótanácsa is rábólint, úgy 1,1 milliárd dolláros finanszírozáshoz juthat az ország – közölte szerdán az IMF.

A kérdéses összeg annak a hárommilliárd dolláros mentőcsomagnak az utolsó része, melyről tavaly nyáron született megállapodás, és amelynek következtében Pakisztán el tudta kerülni az államcsődöt. 

Iszlámábád ugyanakkor egy újabb hosszú távú egyezségre is törekszik.

XINHUA PHOTOS OF THE DAY
Fotó: AFP

Miután az IMF stábja elfogadta a pakisztáni stabilizációs program második és végső felülvizsgálatát, a szervezet ügyvezető igazgatósága valamikor áprilisban dönthet a források folyósításáról, ám a kérdés egyelőre nem szerepel a testület napirendjén – írja a Reuters.

A megállapodás előtt az IMF csapata öt napig tárgyalt a pakisztáni hatóságokkal, és felülvizsgálta az ország fiskális konszolidáció terén elért eredményeit. A nemzetközi hitelező szerint 

Pakisztán gazdasági és pénzügyi helyzete javult az első felülvizsgálat óta, 

miután a növekedés és a bizalom helyreállása folytatódott a prudens politika visszatérésének hála, amit segített a többoldalú és kétoldalú tőkebeáramlás újbóli elindulása is.

Azonban az IMF arra is figyelmeztetett, hogy a növekedés mérsékelt maradhat idén, amit jóval a cél fölötti kísérhet, így további reformokra van szükség a gazdaság sebezhetőségének kezelése céljából.

Az egyezség hírére mindenesetre a pakisztáni államkötvények árfolyama erősödött.

Muhammad Aurangzeb, Pakisztán frissen kinevezett pénzügyminisztere elmondta, hogy az ország újabb hosszú távú mentőcsomagot kíván szerezni, és az IMF is jelezte, hogy a felülvizsgálat során az ország újabb csomagra vágyik, melynek részleteit várhatóan a következő hónapok során kezdik majd el kidolgozni.

Noha a kormány azt nem árulta el, hogy mekkora összegről lenne szó, februárban a Bloomberg arról írt, hogy az ország legalább 6 milliárd dolláros csomagban gondolkodik. Ehhez azonban Pakisztánnak teljesítenie kell az IMF feltételeit, köztük a költségvetés felülvizsgálatát és a kamatok emelését, miközben a bevételeit is növeli az adókon keresztül és az áram- és gázárak emelésével.

Az IMF szerint Sebaz Sarif kormánya elkötelezett az intézkedések végrehajtása mellett, de az adózók számának kiszélesítésére és az energiaárak növelésére szólított fel. Az újabb mentőcsomag pedig várhatóan újabb feltételekkel is jár majd a nemzetközi szervezet részéről.