BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Imf,Pakistan,2d,Rendering,Illustration.

Az utolsó pillanatban elkerülte a csődöt Pakisztán

Pakisztán készenléti megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal egy 3 milliárd dolláros hitelről. A több hónapos csúszással megkötött egyezséget a központi bank rekordmagas kamatlábbal támogatja.

Végre fellélegezhet Pakisztán, hosszú hónapok tárgyalásai után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegációja áldását adta a kért hitel folyósítására. Az IMF igazgatótanácsának júliusi jóváhagyásától függő új megállapodást néhány órával a jelenleg hatályban lévő szerződés pénteki lejárta előtt kötötték meg. Bár lényegében áthidaló kölcsönről van szó, ez mégis jelentős enyhülést jelent Pakisztán számára, amely fizetési mérlegválsággal és csökkenő devizatartalékokkal küzd.

A nyolc hónap csúszással létrejött és kilenc hónapra elosztott 3 milliárd dolláros finanszírozási keret végül magasabb lett a vártnál. Az állam ugyanis eredetileg csak a 2019-ben megítélt, és a pénteken lejárt 6,5 milliárdos mentőcsomagból fennmaradó 2,5 milliárd dollár felszabadítására várt. A jóváhagyás a dél-ázsiai országnak úgy kellett, mint egy falat kenyér.

Imf,Pakistan,2d,Rendering,Illustration.
Pakisztán végre megapja a várva várt IMF-hitelt.
Fotó: Shutterstock

Az ügylet biztosítása érdekében a pakisztáni központi bank hétfőn rekordmagasra, 22 százalékra emelte az alapkamatot.

Az ország gazdasága évtizedek óta rossz helyzetben volt, amit az elmúlt időszak globális energiaválsága és a tavalyi pusztító árvizek még mélyebbre taszítottak.

Michael Kugelman, az amerikai székhelyű Wilson Center munkatársa szerint 

a fő kérdés most már az, hogy az állam fel tudja-e használni az IMF-megállapodást arra, hogy az azonnali segítséget hosszú távú fellendülésben kamatoztassa. 

Katrina Ell, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza szerint ehhez hosszú távú költségvetési fegyelem kell a magas infláció, a korlátozott devizatartalékok és a makrogazdasági instabilitás miatt.

Az államcsőd szélére került Pakisztán éves inflációja májusban új rekordon, közel 38 százalékon tetőzött. A 230 millió lakosú ország devizatartalékai pedig annyira lecsökkentek, hogy az már háromheti import fedezésére sem elég. Az elmúlt évben a pakisztáni rúpia árfolyama 40 százalékot gyengült a dollárral szemben. Mindezek következtében az alapvető gyógyszerekből is hiány alakult ki.

A döntésre Pakisztán hónapokat várt, az IMF delegációja ugyanis több gazdaságpolitikai változtatást kért, legutóbb például az ország költségvetését kellett kiigazítani.

A tárgyalódelegációi szinten elfogadott megállapodást az IMF igazgatótanácsának még jóvá kell hagynia. A testület várhatóan a következő hetekben ülésezik a témában – számolt be a BBC.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.