BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimista az OPEC, erősödő olajkeresletre számít

Az árakat nem mozgatta meg a friss előrejelzés.

Az olaj világpiaci ára nem változott jelentősen kedden annak ellenére, hogy az exportőr országok szervezete (OPEC) friss előrejelzése szerint viszonylag erős marad a kereslet. A Brent ára májusi szállításra 24 centtel, hordónként 82,45 dollárra, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajtáé 31 centtel, 78,24 dollárra emelkedett. (Egy dollár 365 forint.)

Opec,Logo.,Inscription,Opec,On,The,Background,Of,Falling,Charts.
Fotó: FOTOGRIN

Az OPEC szokásos havi jelentésében nem változtatott a februári prognózison, változatlanul arra számít, hogy az idén napi 2,25, jövőre pedig 1,85 millió hordóval nő a kereslet. A helyzet azonban javulhat, ha folytatódik a világgazdaság 2023 végén lendületet vett növekedése.

Az OPEC e téren optimistább, mint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA),

amely csütörtökön hozza majd nyilvánosságra a havi jelentését, emlékeztetett a Reuters. Az előzőben azt jelezték, hogy az olaj iránti kereslet az idén napi 1,22 millió hordóval nő, és elemzők nem számítanak ehhez képest jelentős változásra.

A legfrissebb gazdasági mutatók azonban nem túl biztatóak, mert a kínai kereslet gyengülését jelzik. A világ legnagyobb olajvásárlójának az importja nőtt ugyan az év első két hónapjában éves bázison, de elmaradt a tavaly év végitől.

Az OPEC ennek ellenére arra számít, hogy az idén és jövőre meghaladhatja a jelenlegi várakozásokat az indiai, a kínai és az amerikai gazdaság növekedése is.

A szervezet erre alapozva 0,1 százalékponttal, 2,8 százalékra emelte a világgazdaság idei növekedési előrejelzését, a jövő évit azonban változatlanul 2,9 százalékon hagyta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.