A román kormány lényegében a semmiből épít egy teljesen új várost Mihail Kogalniceanu község közelében, vagyis a nagy kikötőváros, Constantától nem messze. A meglévő kisebb katonai bázist jelentős mértékben kibővítik. Több mint 10 ezer NATO-katonának óvoda, iskola, kórház, üzletek és játszóterek állnak majd a rendelkezésére. A helyiek azonban kifogásolják, hogy az állam túl kevés pénzt adott nekik arra a földterületre, amelyre mindez megépül.

German Air Force supports Romania
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az Observatornews.ro portál szerint jelenleg több mint 3 ezer amerikai, olasz és francia katona tartózkodik a Mihail Kogalniceanu katonai bázison. Az észak-atlanti szövetség új csapatokkal szeretné megerősíteni a keleti szárnyat. Ehhez azonban a polgári településeken található infrastruktúra is szükséges. A leendő „városban” lesznek óvodák, iskolák, kórházak, üzletek vagy vidámparkok, valamint a Fekete-tenger térségében a biztonsági fenyegetésekre reagáló légvédelmi kapacitást is növelik.

A kisváros méretű, csaknem háromezer hektáros területen a 10 ezer NATO-katona mellett, a családtagjaiknak az állandó befogadására is alkalmas lesz. A 2,5 milliárd eurós projektben kifutópályák, fegyverplatformok, katonai repülőgépek hangárjai, de iskolák, óvodák, üzletek és még kórház is található – közölte az Euronews.ro. A bázis megközelítőleg 2800 hektáron fog elterülni, teljes kerülete 30 kilométer, és bármilyen típusú harci képesség befogadására alkalmas lesz.

A bázis bővítését öt év alatt hajtanák végre, ezalatt óvodák, iskolák, kórház, valamint üzletek és vidámparkok épülnének. A NATO-bázison megkezdődtek a munkálatok az alapvető infrastruktúrával, azaz a bekötőutakkal és az elektromos hálózattal, hamarosan pedig egy új, a meglévővel párhuzamos futópálya építése is megkezdődik. Összekötik őket, a keleti részen pedig a repülőtér infrastruktúráját fejlesztik új gurulóutakkal, parkolókkal és lehetőségekkel a különböző típusú repülőgépek számára.