Az és a Fülöp-szigetek hétfőn bejelentette, hogy újrakezdik a szabadkereskedelmi tárgyalásokat. Brüsszel ki akarja használni, hogy Ázsia gazdasága fejlődik a leggyorsabb ütemben a világon, és biztosítani próbálja a hozzáférést kritikus fontosságú alapanyagokhoz.

The President of the Philippines Ferdinand "Bongbong" Marcos and the German Chancellor (not in picture) address a joint press conference at the Chancellery in Berlin, on March 12, 2024. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Ferdinand Marcos elnök alatt javultak a kapcsolatok az EU-val / Fotó: Tobias Schwarz / AFP

A kétoldalú egyeztetések 2017-ben feneklettek meg, mert az EU-t aggasztották az akkori elnök, Rodrigo Duterte kormányzatának emberijog-sértései. Azóta azonban új államfő, Ferdinand Bongbong Marcos vette át a hatalmat Manilában – emlékeztetett a hírről beszámolva a Reuters.

A 27-ek üdvözlik az új manilai kormány bevezette pozitív változásokat, de bátorítják az emberi és munkavállalói jogok biztosításának további erősítését – hangsúlyozta Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos.

Az EU a Fülöp-szigetek negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere, 

a kétoldalú áruforgalom 2022-ben elérte a 18,4 milliárd eurót, a szolgáltatóipari pedig egy évvel korábban a 4,7 milliárdot. (Egy euró 395,3 forint.) A szabadkereskedelmi megállapodás eredményeként a forgalom hatmilliárd euróval növekedhet a biztos szerint.

Délkelet-Ázsia kiemelkedő szerepet foglal el, az EU már kötött hasonló egyezményt Szingapúrral és Vietnámmal, és tárgyalásokat folytat Indonéziával és Thaifölddel is. A Fülöp-szigetek esetében olyan kulcsfontosságú alapanyagokhoz juthatna hozzá, mint a nikkel, réz és krómvasérc, amelyek szükségesek a zöldátalakuláshoz, és amelyeket jelenleg túlnyomó részben Kínából szerez be.

This photo taken on February 25, 2017 shows an aerial shot of the siltation from the nickel mine of the Hinatuan Mining Corporation (HMC) in Hinatuan Island in Surigao del Norte province. (Photo by ERWIN MASCARINAS / AFP)
Az EU olyan kritikus fontosságú alapanyagokhoz akar hozzáférni, mint a nikkel / Fotó: Erwin Mascarinas / AFP

Manila viszont abban reménykedik, hogy az uniós vállalatok tőkével és know-how-val járulnak majd hozzá ezeknek az ásványkincseknek a belföldi feldolgozásához– hangsúlyozta Brüsszelben Alfredo Pascual, a Fülöp-szigetek kereskedelmi megbízottja.

A Fülöp-szigetek már részesül az EU fejlődő országoknak szánt vámmentes GSP+ rendszerének előnyeiből, de az ország célja magasabb jövedelmi státuszba emelkedni, amikor ez a rendszer már nem lenne alkalmazható. „Szeretnénk, ha a GSP+ előnyeit és még többet is élvezhetnénk” – mondta ezzel kapcsolatban Pascual.

A Fülöp-szigeteki termékek mintegy kétharmada – köztük a kókuszolaj, a porszívók, a tonhal és az ananász – jelenleg is vámmentesen érkezik az EU-ba.

 A szabadkereskedelmi megállapodás lehetővé tenné a tengeri moszatok, a dohány, a fa és a dísznövények exportját – mondta Pascual.