A Európai Bizottság (EB) folyósította az 50 milliárdos csomag első, 4,5 milliárd eurós részletét Ukrajnának. Kijev egyben benyújtotta hivatalos tervét is, amelyet az EB értékel. Ha az uniós testület elfogadja a tervezetet, akkor keleti szomszédunk rendszeres finanszírozásra lesz jogosult. Ennek feltétele a szakpolitikai feltételek teljesítése, valamint a források átlátható és hatékony felhasználását biztosító követelmények teljesítése.

The,Concept,Of,Support,In,A,Military,Conflict.,Solidarity.,Politics.
Fotó: Shutterstock

 Az uniós elvárások között szerepel a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem, valamint a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás terén végrehajtott reformok végrehajtása. Amennyiben a bizottság áprilisban úgy ítéli meg, hogy a szakpolitikai feltételek és a jelentéstételi követelmények teljesülnek, akkor az EB további másfél milliárd eurót folyósíthat Ukrajnának áthidaló finanszírozás formájában.

A tagállamok vezetői a február elsején tartott rendkívüli uniós csúcstalálkozón döntöttek arról, hogy 50 milliárd eurós (395,12 forintos árfolyamon számolva több mint 19,7 ezermilliárd forint) segélyt nyújtanak Ukrajnának. A szóban forgó európai uniós támogatással Ukrajna 2024–2027 közötti szükségleteit kívánják fedezni, 33 milliárd euró kölcsönökkel és 17 milliárd euró értékű támogatással.

A negyedévenként folyósított összegből Kijev a közfeladatok zökkenőmentes ellátását, a reformok végrehajtását és helyreállítást finanszírozhatja.

Az EB szerint az a tagállamok és az európai pénzügyi intézmények együttesen a háború kirobbanása óta közel 98 milliárd euróval támogatták Ukrajnát, ebben az uniós tagállamokban élő mintegy 4 millió ukrán menekült szükségleteinek kielégítésére nyújtott támogatás, a katonai célú segítség, valamint az ukrán állam működéséhez nyújtott finanszírozás is szerepel.

Ukrajnáért bármit, a német gazdákért szinte semmit – hamarosan véglegesedik a német költségvetés

Megszavazták az idei német költségvetés finanszírozási tervét az alsóház törvényhozói, így arra már csak a felsőház képviselőinek kell rábólintania, hogy jogerőre emelkedhessen. A társadalmi egyenlőségre és a demokrácia erősítésére koncentrál majd a Scholz-kormány idei költségvetése, a tüntető gazdák követelései és a megugró rezsiköltségek ezeknél kevesebbet nyomnak csak a latba. A német kormány népszerűsége eközben történelmi mélységben jár.