Németországban a fizetésképtelenné vált vállalatok száma 22,1 százalékkal nőtt 2023-ban az előző évhez képest – derült ki a pénteken közzétett hivatalos adatokból.

Businessman,Having,Stress,In,The,Office
Fotó: baranq

Tavaly mintegy 17 814 cég jelentett fizetésképtelenséget, a hitelezők vállalati csődkövetelései 26,6 milliárd euróra rúgtak.

Habár a szám a tavalyihoz képest nagyot ugrott, a 2009-es globális pénzügyi válság idején jelentett 32 687-hez képest messze elmarad – tette kontextusba a Reuters.

Nagyot bukott a divatvilág. Tavaly jelentett csődöt több, világszerte ismert divatcég, mint például a Peek & Cloppenburg, a Gerry Weber, a Reno, a Salamander vagy a Goertz.

Februárban a rendszeres fizetésképtelenségek száma 18,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest . A csődök száma a gazdasági lassulás, a magas és kamatlábak nőttek.

A német DIHK ipari és kereskedelmi kamara szerint

idén még nagyobb számban kerülhetnek fizetésképtelen helyzetbe a vállalat, mivel egy felmérés szerint a cégek negyede egyre több adósságát nem tudja törleszteni.

Térdre rogyott a német gazdaság, a kilátások sem túl biztatók

Két negyedév stagnálás után jelentősen csökkent a Bár a fogyasztás nőtt és az infláció lelassult, a német gazdaságot továbbra is befektetések visszaesése és a gyenge üzleti bizalom fojtogatja.