A vizsgált városi területek 45 százaléka évente három, 16 százaléka pedig tíz milliméternél gyorsabban süllyed Kínában, ami az ezeken a településeken – Peking, Fucsou, Hofej és Hszian – élők 29, illetve 7 százalékát érinti – írja cikkében a Science. A portál szerint ez azt jelenti, hogy a világnagyhatalom urbanizációs törekvéseit talajsüllyedés fenyegetheti, mert az évszázad végére minden tizedik lakos otthona, aki valamelyik tengerparti városban él, a tengerszint alá kerül. Az előzetes számítások szerint a probléma több százmillió embert érinthet.

Kína
Süllyed Kína, de a japánok már megmutatták, hogy lehet tenni ellene / Fotó: Xinhua / eyevine

Ting Hsziaoli, a Hongkongi Műszaki Egyetem tudósa rámutatott: a probléma természetesen nem egyedülálló jelenség. Az előrejelzések szerint ugyanis 2040-re a világ népességének mintegy ötöde fog olyan területen élni, amely süllyed – idézi a tudományos lapot a HVG. 

A szakértők 82 olyan várost vizsgáltak, ahol több mint 2 millió ember él. Műholdak segítségével megmérték, 2015 és 2022 között miként változott a talajszint. Így jutottak arra a megállapításra, hogy a süllyedő települések öt régióra oszlanak, közöttük ráadásul van tengerparti és szárazföldi is.

A tudósok úgy vélik, több oka is van a süllyedésnek. Meghatározó tényező

  • az épületek súlya, 
  • a zsúfolt infrastruktúra, 
  • a vízkészletek kiszivattyúzása, valamint 
  • a bányászat.

Ellenpéldaként Tokiót hozzák fel, miután a japán főváros az 1960-as években évente 240 millimétert süllyedt, majd a 2000-es évekre ez 10 milliméterre apadt. A változást a talajvíz kiszivattyúzásának korlátozása hozta meg. 

Ugyanez a helyzet Sanghaj esetében is, amely 1921 és 1965 között 2,6 métert süllyedt, a környezetvédelmi szabályozás bevezetése után azonban mindez évenként 5 milliméterre csökkent.

A kalkuláció alapján a globális felmelegedés miatt Kína part menti területeinek 22-26 százaléka kerülhet a tengerszint alá 2120-ra.