Litvánia kedden megállapodott a német Rheinmetall vállalattal lőszergyár létesítéséről az országban. Ausrine Armonaite litván gazdasági és innovációs miniszter szerint ez lesz az egyik legnagyobb befektetés a balti országban.

Rheinmetall AG In Duesseldorf As European Defense Stocks Sink
A Rheinmetall Litvániában is tervez lőszergyárat / Fotó: AFP

„Olyan befektetést vonzunk, amely profitot termel majd, és segít biztosítani az autonómiánkat a fegyverbeszerzésben” – idézte a Reuters a tárcavezetőt.

Az Lietuvos Radijas ir Televizija (LRT) litván közszolgálati médiaszolgáltató tudósítása szerint a szándéknyilatkozat aláírásán részt vett Ingrida Simonyte kormányfő, Laurynas Kasciunas védelmi miniszter és Maximilian Froch, a Rheinmetall nemzetközi stratégiai programjának igazgatója.

A szándéknyilatkozat tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de Armonaite annyit elárult, hogy a Rheinmetall beadott egy projekttervet, amelyet a gazdasági minisztérium még a héten elfogadhat, és az idén megkezdődhet az új lőszergyár építési munkálatai.

A miniszter nem részletezte azt sem, pontosan milyen részt vállal Litvánia a projektben, de azt elmondta, hogy ahhoz hozzájárulhatnak a szükséges infrastruktúra fejlesztésével. 

Emellett elképzelhetőnek nevezte, hogy a gyártandó lőszer egy részét is megvásárolják a litván hadsereg számára.

Ausrine Armonaite litván gazdasági és innovációs miniszter szerint még nincs meg a gyár helyszíne / Fotó: AFP

Több, neve elhallgatását kérő forrás megerősítette az LRT-nek, hogy a gyár egy állami tulajdonban lévő területen épülhet a fontos vasúti csomópontnak számító Radviliskis közelében, Baisogala településen, Litvánia északi részén. A területet jelenleg a litván egészségtudományi egyetem bérli. A gazdasági miniszter szerint azonban a helyszínt még nem hagyták jóvá.

„Egyszerűen fogalmazva, a projekthez egy nagyon speciális méretű és meghatározott feltételeknek megfelelő telekre van szükség. Mint tudjuk, Litvánia nem egy nagy ország, így ilyenből nincsen túl sok” – mondta, és azt is hozzátette, hogy 

lőszergyárakat nem szerencsés nagy népsűrűségű területre építeni.

Baisogalának mindössze 1800 lakosa van.

A portál arra is emlékeztetett, hogy a litván parlament a múlt héten kezdte tárgyalni a gazdasági tárca által benyújtott törvénycsomagot, amely lehetővé teszi nagy nyugati fegyver- és lőszergyártók számára, hogy gyárakat létesítsenek az országban.

A Rheinmetall gyors ütemben terjeszkedik Európában, épít gyárat Magyarországon is, és négy üzemet létesítene Ukrajnában.