Egy texasi embert madárinfluenzával kezelnek, ez a második olyan betegség, amelyet egy rendkívül virulens vírus okoz, amely az elmúlt hetekben öt államban dühöngött megbetegedett tejelő teheneken – közölték hétfőn szövetségi és állami tisztviselők – közölte a The Washinton Post.

Fotó: Hemis via AFP

A betegnél, akinek egyetlen tünete a szemgyulladás, a múlt hét végén influenzatesztet végeztek a Betegségmegelőzési és Betegségmegelőzési Központ a hétvégén végzett megerősítő vizsgálattal. A beteget oszeltamivir vírusellenes gyógyszerrel kezelik. Az eset nem változtat a lakosságot érintő kockázaton, amely továbbra is alacsony. A texasi tisztviselők hétfőn közölték, hogy a személy közvetlenül érintkezett olyan tejelő szarvasmarhákkal, akik feltehetően madárinfluenzával fertőzöttek.

Az eset riasztotta a járványszakértőket, akik a legrosszabb forgatókönyvet figyelik: a kórokozó emberről emberre történő átvitelét. Ez valójában igen ritkán fordult elő világszerte, és jellemzően az állatokkal foglalkozó családtagok körében. Mindez ettől függetlenül kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez a kórokozó mára már könnyebben terjed-e az emlősök között is.

A szövetségi tisztviselők azonban azt mondták, hogy a fertőzés nem változtat a madárinfluenza humánegészségügyi kockázatértékelésén az Egyesült Államok lakosságára nézve, amelyet a CDC alacsonynak tart.

Az epidemiológusokat aggodalommal tölti el a magas patogenitású madárinfluenzával megfertőzött emlősök számának növekedése világszerte. A madárinfluenza 2020 óta terjed szerte a világon, és dokumentálták, hogy több tucat más emlősfajt is megfertőz, de ritkán terjed közöttük. A múlt hónapban magas patogenitású madárinfluenza-fertőzést találtak egy bébi kecskében Minnesotában, ez volt az első eset az Egyesült Államok állatállományában.

Madárinfluenza pusztítja tömegesen az oroszlánfókákat

Több mint 500 oroszlánfóka és oroszlánfóka halt meg madárinfluenza miatt.