BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Madárinfluenzát észleltek olyan személynél, aki fertőzött szarvasmarhával érintkezett

A kórokozó emberről emberre történő átvitelét figyelik a járványszakemberek, mert az igen ritkán fordult elő világszerte, és jellemzően az állatokkal foglalkozó családtagok körében.

Egy texasi embert madárinfluenzával kezelnek, ez a második olyan betegség, amelyet egy rendkívül virulens vírus okoz, amely az elmúlt hetekben öt államban dühöngött megbetegedett tejelő teheneken – közölték hétfőn szövetségi és állami tisztviselők – közölte a The Washinton Post.

Fotó: Hemis via AFP

A betegnél, akinek egyetlen tünete a szemgyulladás, a múlt hét végén influenzatesztet végeztek a Betegségmegelőzési és Betegségmegelőzési Központ a hétvégén végzett megerősítő vizsgálattal. A beteget oszeltamivir vírusellenes gyógyszerrel kezelik. Az eset nem változtat a lakosságot érintő kockázaton, amely továbbra is alacsony. A texasi tisztviselők hétfőn közölték, hogy a személy közvetlenül érintkezett olyan tejelő szarvasmarhákkal, akik feltehetően madárinfluenzával fertőzöttek.

Az eset riasztotta a járványszakértőket, akik a legrosszabb forgatókönyvet figyelik: a kórokozó emberről emberre történő átvitelét. Ez valójában igen ritkán fordult elő világszerte, és jellemzően az állatokkal foglalkozó családtagok körében. Mindez ettől függetlenül kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez a kórokozó mára már könnyebben terjed-e az emlősök között is.

A szövetségi tisztviselők azonban azt mondták, hogy a fertőzés nem változtat a madárinfluenza humánegészségügyi kockázatértékelésén az Egyesült Államok lakosságára nézve, amelyet a CDC alacsonynak tart.

Az epidemiológusokat aggodalommal tölti el a magas patogenitású madárinfluenzával megfertőzött emlősök számának növekedése világszerte. A madárinfluenza 2020 óta terjed szerte a világon, és dokumentálták, hogy több tucat más emlősfajt is megfertőz, de ritkán terjed közöttük. A múlt hónapban magas patogenitású madárinfluenza-fertőzést találtak egy bébi kecskében Minnesotában, ez volt az első eset az Egyesült Államok állatállományában.

Madárinfluenza pusztítja tömegesen az oroszlánfókákat

Több mint 500 oroszlánfóka és oroszlánfóka halt meg madárinfluenza miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.