Nemzetközi gazdaság

Felbecsülhetetlen és helyreállíthatatlan károkat szenvedtek az ukrán erdők

Az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint 60 ezer hektárnyi erdő pusztult el. Az ukrán erdők 30 százalékát érte kár az elmúlt két évben.

Az oroszok több mint 60 ezer hektárnyi ukrán erdőt pusztítottak el több mint 14 milliárd hrivnya (130 milliárd forint) értékben. Az ukrán NGL media műholdfelvételek alapján elemezte az ukrajnai természeti értékeket ért veszteségeket a háború eseményei miatt – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Military mobility of Ukrainian soldiers continues in Donetsk Oblast
orosz-ukrán háború
Az orosz–ukrán háború hatalmas környezeti károkat okozott / Fotó: AFP

Az Ukrán Állami Erdészeti Ügynökség jelentése szerint a háborúban álló ország erdeinek csaknem 30 százalékát érte valamilyen kár. A műholdfelvételek tanúsági szerint a háború több mint két éve alatt 60 ezer hektár erdő teljesen elpusztult,

a hatóságok becslései szerint 360 millió dolláros a kár, amelybe nem számolták bele a helyreállítás költségeit.

A legnagyobb pusztítás az alábbi területeken zajlott:

  • Luhanszk megyében, ahol a háború előtt körülbelül 11 százalékos volt az erdők aránya, és ezeknek fontos funkciója volt az erózió megállításában. Számos fűrésztelep jött létre, ahol a faanyag egy részét a lövészárkok kiépítésére használják, a többit pedig eladják.
  • Donyeck megyében rengeteg erdőt használnak menedéknek, mert a fák némi védelmet nyújtanak a lövedékekkel szemben. Ez azonban az ökoszisztéma pusztulásával jár, a térségi nemzeti park erdeinek körülbelül 80 százaléka pusztult el az összecsapások során.
  • Harkiv megyében a korábbi 15 százalékos erdősűrűség 40-45 százalékát éri ma kár a háború következtében.
  • Herszon megyében, az ország legkevésbé erdővel borított részében a fáknak jelentős szerepük volt a talajerózió megállításában, most viszont elpusztulnak.

Az illetékes hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy sok helyen nem lehet felmérni a károkat, hiszen az erdőket elaknásították a harcoló csapatok. Ugyanakkor a becslések szerint a károk jelentős része helyreállíthatatlan.

 

erdő orosz-ukrán háború veszteség
Kapcsolódó cikkek