BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülnek a külföldi befektetők a német ingatlanpiacról

A magas kamatok mindenhol sújtják az ágazatot, de Németországban a legrosszabb a helyzet.

Kerülik a nemzetközi befektetők a német ingatlanügyleteket, visszahúzódnak az évtizedek óta legnagyobb válságát élő piacról, ami tovább súlyosbíthatja Európa legnagyobb gazdaságának gondjait.

18 April 2024, Hamburg: View of the Elbtower construction site. At 244.80 meters high, the skyscraper is set to become the third tallest high-rise in Germany. Construction is currently on hold due to the insolvency of the developer. Photo: Markus Scholz/Markus Scholz/picture alliance/dpa/Markus Scholz (Photo by MARKUS SCHOLZ / Markus Scholz / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német ingatlanpiacon 2013 óta nem volt ilyen kevés külföldi befektető / Fotó: AFP

A BNP Paribas Real Estate adatai szerint az első negyedévben külföldiek vették meg a német kereskedelmi ingatlanok 35 százalékát – kevesebbet, mint 2013 óta bármelyik évben. A koronavírus-járvány előttihez képest 70 százalékkal estek vissza az eladások.

Németország kezd ismét „Európa beteg embere” lenni, mint az 1990-es évek végén, és az ország legnagyobb ingatlanfejlesztője, Kurt Zech szerint a piac mindaddig küszködni fog, amíg a külföldi befektetők vissza nem térnek.

Visszavárják a nagy amerikai cégeket

„Az amerikaiaknak kell visszajönniük. Amikor a világ Blackstone-jai, BlackRockjai, Morgan Stanley-jei és Carlyle-jai vásárolnak a német piacon, azt mások is észre fogják venni, és akkor mindannyian tudni fogjuk, hogy elértük a mélypontot, innen már felfelé vezet az út” – nyilatkozta a Reutersnek.

Az alacsony kamatok, az olcsó orosz energia és az erős gazdaság évekig pörgette a német ingatlanszektort, amely évente 730 milliárd euróval járult hozzá a GDP-hez,

ez a teljes kibocsátás mintegy ötöde – emlékeztetett a hírügynökség.

Egyre kevesebbet építenek Németországban
 

Ennek a fellendülésnek azonban vége lett, amikor a féktelen infláció arra kényszerítette az Európai Központi Bankot (EKB), hogy gyorsan megemelje a hitelfelvételi költségeket. Az ingatlanfinanszírozás elapadt, az ügyletek ritkultak, a projektek elakadtak, a nagy fejlesztők csődbe mentek, bankok inogtak meg. Az ágazat Berlin beavatkozását kérte.

Köhög a gazdaság motorja

A kereskedelmi ingatlanok ára 2023-ban 10,2 százalékkal, 2024 első negyedévében további 9,6 százalékkal zuhant, és a VDP bankszövetség szerint a bajoknak még koránt sincsen vége.

Németország volt a stabilitás világítótornya Európában, özönlöttek ide az emberek, hogy ingatlant vásároljanak. Most viszont köhög a gazdaság motorja, javításra szorul. Már nem az a csillogó újdonság, amit a befektetők akarnak

– foglalta össze Carsten Brzeski, a holland ING Németországgal foglalkozó vezető közgazdásza.

Voltak évek, amikor a németországi piac zömét kitevő kereskedelmi ingatlanok felét a külföldiek vásárolták meg – ez esett le tavaly 37, az első három hónapban pedig 35 százalékra.

Bár a magas kamatlábak egész Európában és világszerte is súlyosan érintették az ingatlanszektort, Németországban különösen kritikussá vált a helyzet, ott a legrosszabb a hangulat a szektorban.

Berlin09 May 2024, Berlin: Residential and commercial buildings on Leipziger Strasse and Werderscher Markt. A flag of the country of Israel flies on the roof of one of the buildings. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német ingatlanpiacokon különösen kritikus a helyzet / Fotó: AFP

Egy neve elhallgatását kérő fejlesztő elmondta a hírügynökségnek, hogy elhagyni tervezi Németországot más piacok, például az Egyesült Királyság kedvéért, ahol erősebb a befektetői érdeklődés, és a várakozások szerint hamarabb talpra áll az ágazat.

Az egész német gazdasági modell kérdésessé vált

A magas energiaárak, a gyenge globális kereslet, a nettó zéró gazdaságra való átállás okozta zavarok és a növekvő kínai verseny az egész német gazdasági modell létjogosultságát megkérdőjelezi

Sok vállalatvezető szerint közel áll az összeomláshoz a történelmileg erős német ipari bázis.

A közgazdászok tanácsa a múlt héten visszavágta a növekedési kilátásokat, arra számít, hogy a német GDP alig fog bővülni az idén, és Olaf Scholz kancellár is elismeri, hogy „precedens nélküli kihívások” állnak az ország előtt.

Hiányzik a domináns nagyváros

Az is problémát jelent Németország esetében, hogy nincs egy olyan domináns nagyváros, mint London vagy Párizs, ami eltántorítja a befektetőket, akik az ilyen helyeket keresik.

Ráadásul a német ingatlantulajdonosok próbálják 

úgy túlélni a nehezebb időszakokat, hogy nem engednek az árból,

ami szintén elriasztja a befektetőket, és késlelteti az üzlet újbóli felfutását. Míg más országokban 20-30 százalékkal engedtek az árakból, Németországban csak pár százalékkal – emlékeztetett Hela Hinricks, a Jones Lang LaSalle vezető kutatási elemzője.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.