Nemzetközi gazdaság

Német jegybank: kétségessé vált az infláció csökkenése

A Bundesbanknál úgy vélik, továbbra is kockázatok övezik a dezinflációs folyamatot. A német jegybank szerint a bérek vártnál dinamikusabb emelkedése meghosszabbíthatja a – különösen a szolgáltatásokra nehezedő – még mindig magas árnyomás időszakát.

Kétségessé teszik a német inflációs várakozások további csökkenését a becsültnél meredekebb béremelések – közölte szerdán a német jegybank.

Frankfurt,,Germany,-,20.,March,2023:,German,Federal,Bank,Sign.
A német jegybank, azaz a Bundesbank épülete Frankfurtban / Fotó: Shutterstock

A Bundesbank ezzel jóval óvatosabb hangot ütött meg, mint az Európai Központi Bank (EKB), amely a jövő hónapban kezdi meg a kamatok csökkentését. Az EKB elnöke, Christine Lagarde legutóbb éppen kedden jelentette ki magabiztosan, hogy az inflációt legyűrték az euróövezetben.

Az EKB legnagyobb részvényese, a német Bundesbank azonban szerdán figyelmeztetett:

Továbbra is kockázatok övezik a dezinflációs folyamatot. A bérek vártnál dinamikusabb emelkedése meghosszabbíthatja a – különösen a szolgáltatásokra nehezedő – még mindig magas árnyomás időszakát.

Németországban a béren kívüli juttatásokat is tartalmazó keresetek az első negyedévben 6,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, míg 2023 utolsó három hónapjában csupán 3,6 százalékkal – írja a Reuters.

Az egyszeri kifizetések nélkül a kollektíven bérmegállapodásokban foglalt béremelések éves szinten elérték a 3 százalékot az utolsó negyedévben, azaz szintén gyorsuló tendenciát mutatnak.

Mivel pedig a béremelések üteme meghaladja az inflációt, immár 2021 tavasza óta tart a reálkeresetek emelkedése, amely hosszú távon összeszámítva, meglehetősen magas

– tette hozzá a Bundesbank.

A frankfurti jegybank szerint a német májusban emelkedőben van, és – főként a bázishatás miatt – a felfelé mutató trend a következő hónapokban is jellemző marad. Tavaly ebben az időszakban ugyanis például a vonatjegyek árai és az üzemanyagköltségek is mérséklődtek. Németországban májusban 2,2 százalékos inflációt és 2,4 százalékos euróövezeti harmonizált inflációt mutattak ki. (Az utóbbiban nincs benne a saját tulajdonú lakások ármozgása, a szerencsejátékok költsége, valamint a és a regisztrációs díjak emelkedése.)  

A jelentés kiemeli ugyanakkor, hogy Európa legnagyobb gazdaságában az év második negyedévében is folytatódik a fellendülés, elsősorban a szolgáltatások felpörgésének köszönhetően.

 

EKB Bundesbank infláció német Christine Lagarde
Kapcsolódó cikkek