BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel újabb 550 milliárd forintot küld Ukrajnának, és ez csak a jéghegy csúcsa

Berlinben megrendezték az Ukrajna Fellendülési Konferenciát, ahol az országnak szánt helyreállítási segélyekről tárgyaltak. Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy 550 milliárd forintot utalnak Kijevnek, hogy az ország újjáépítéséhez magánvállalkozásokat tudjanak felfogadni.

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy 550 milliárd forintnyi támogatás adnak Ukrajnának a háború utáni helyreállításra és újjáépítésre. A pénzből Kijev befektetőket vonzhat az országba, hogy az ország talpra állása minél gyorsabban menjen. Erről a Berlinben tartott Ukrajna Fellendülési Konferencián döntöttek.

European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on April 23, 2024. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP) brüsszel
Brüsszel újabb 550 milliárd forintot küld Ukrajnának, és ez csak a jéghegy csúcsa / Fotó: AFP

Az Európai Unió pénzügyi tűzerőt gyűjt, hogy segítse Ukrajnát az ellenállásban és a talpra állásban. Az immobilizált orosz eszközökből származó bevételtől az 50 milliárd eurós ukrán eszközünkig gondoskodunk arról, hogy Ukrajna minden támogatást megkapjon. A mai napon elindítjuk az eszköz keretén belüli beruházási tervünket, és aláírjuk az első 1,4 milliárd euró értékű megállapodásokat partnerbankjainkkal, hogy további magánszektorbeli befektetéseket vonzzunk. Az üzleti szféra fokozni akarja hozzájárulását. És együtt segítünk Ukrajnának ellenállni és talpra állni

– mondta az Európai Bizottság elnöke.

Ez az összeg abból az 50 milliárd euróból származik, amelyet az Európai Unió Ukrajna támogatására elkülönített. A most aláírt támogatás 394 milliárd forint hitelgaranciából és 158 milliárd forint vegyes finanszírozási támogatásból áll. A pénz magánvállalkozásokhoz, főként kis- és középvállalatokhoz juthat el, illetve ukrán állami tulajdonú vállalatokhoz is.

Elsődleges cél az energetikai infrastruktúra javítása, rehabilitációja és fejlesztése – írta az Európai Bizottság.

Brüsszel megtiltotta Magyarországnak, hogy egy autóalkatrész-gyártó beruházását támogassa

A magyar kormány majdnem 16 milliárd forinttal támogatta volna a GKN Automotive Hungary Kft. észak-magyarországi gyárának a felépítését. A cég gazdasági fellendülést hozna és munkahelyeket teremtene a hátrányos helyzetű régióban. Az Európai Bizottság szerint a támogatással a kormány sérti az uniós szabályokat, ezért megtiltotta, hogy hozzájáruljon a beruházáshoz.

Az uniónak van egy 6 milliárd eurós beruházások felszabadítását célzó programja, amely a következő elemeket tartalmazza:

  • Kezdeményezések Ukrajna magánszektorának támogatására – a kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, beleértve a háború sújtotta vállalatokat is. Az EU 190 millió eurós garanciát és 10 millió eurós beruházási támogatást nyújt az Európai Beruházási Bank (EBB) csoportján keresztül;
  • Better Futures Program, Ukrajna ellenálló képessége, újjáépítése és regenerálása – a megújuló energiákba irányuló beruházások felgyorsítása és növelése, például szélenergia-projektek, akkumulátoros energiatároló rendszerek, közlekedés, digitális szektor és ipari beruházások, beleértve az acélgyártást, az építőanyagokat és a feldolgozást. Az EU 350 millió euró garanciát és 17,5 millió euró technikai segítséget nyújt a Nemzetközi Pénzügyi Társaságon keresztül.
  • Pénzügyi integráció-helyreállítási program – a kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása és termelési kapacitásukba való beruházás. Az EU 140 millió euró garanciát, 30 millió euró beruházási támogatást és 7 millió euró technikai segítséget nyújt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (EBRD) keresztül.
  • Hi-Bar program – a finanszírozás mozgósítása az energiaszektor nettó nulladik átmenetének felgyorsítására. Az EU 150 millió eurós garanciát és 7,5 millió eurós technikai segítséget nyújt az EBRD-n keresztül.
  • Települési, infrastrukturális és ipari rezilienciaprogram – a sürgősségi támogatásra és a jövőbeli újjáépítési erőfeszítésekre összpontosít az ágazatokban, beleértve az ipart, az energiát és a települési infrastruktúrát. Az EU 150 millió eurós garanciát, 25 millió eurós beruházási támogatást és 7,5 millió eurós technikai segítséget nyújt az EBRD-n keresztül.
  • A zöldhitelezés elősegítése a Zöld Növekedésért Alapon keresztül – a közepes kapitalizációjú és kis- és középvállalkozások, a zöld- és körkörös gazdasággal foglalkozó vállalkozások, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, az energiahatékonyság és a zöldátállás finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása. Az EU a Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), a Német Fejlesztési Bankon keresztül 45 millió eurós első veszteségtőkét, 7 millió eurós beruházási támogatást és 3 millió eurós technikai segítséget nyújt.
  • EU4Business, Mikro- és kisvállalkozások hitelezése az EFSE Alapon keresztül – a háború sújtotta cégek helyreállításának és áttelepítésének, a mikro- és korai szakaszban lévő vállalkozásoknak, a megszállt/frontvonalbeli régiókban működő vállalkozásoknak, valamint a mezőgazdasági vállalkozások adaptációjának támogatására. Az EU a KfW-n keresztül 45 millió euró első veszteségi tőkét, 9 millió eurós beruházási támogatást és 1 millió eurós technikai segítséget nyújt.
  • Villamosenergia-átviteli Infrastruktúra-rekonstrukciós és Rehabilitációs Program – a villamosenergia-átvitel ellenálló képességének erősítése a villamosenergia-infrastruktúra fenntartható javításába és rehabilitációjába történő beruházással, valamint a kritikus infrastruktúrák villamosenergia-ellátáshoz való hozzáférésének helyreállításával. Az EU 100 millió eurós beruházási támogatást nyújt a KfW-n keresztül.
  • Az ukrán kkv-k programjának támogatása – a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, a háború sújtotta vállalatokra összpontosítva, hogy segítse őket vállalkozásuk helyreállításában, beleértve a megszállt és a frontvonalbeli régiókat is. Az EU 20 millió eurós garanciát nyújt a Bank Gospodarstwa Krajowegón (BGK) keresztül.
  • Települési infrastruktúra-fejlesztési program a víz- és szennyvízelvezetési beruházások, valamint a vízellátási és szennyvíz-infrastruktúra rehabilitációjának támogatására Csernyivci városában. Az EU a KfW-n keresztül 17,75 millió eurós beruházási támogatást és 2 millió eurós technikai segítséget nyújt.
  • A JASPERS (Európai Régiók Projektek Közös Támogatása) Azonnali Ukrajna kiterjesztése – kapacitásépítés biztosítása nagyszabású infrastrukturális projektek előkészítéséhez és végrehajtásához, valamint tanácsadási szolgáltatások Ukrajna újjáépítéséhez. Az EU 10 millió eurós technikai segítséget nyújt az EBB-n keresztül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.