BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Financial Times: Oroszország két év után először megelőzte az Egyesült Államokat az Európába irányuló gázszállításban

Az Északi Áramlat elleni 2022 szeptemberi terrortámadás ellenére az orosz energiaellátás 2022 óta nőtt, és májusban ismét megelőzte Amerikát.

A Financial Times (FT) június 16-i jelentése szerint a májusi orosz gázszállítás Európába csaknem két év után először haladta meg az Egyesült Államok gázexportját. Az Északi Áramlat elleni 2022 szeptemberi terrortámadás ellenére az orosz energiaellátás 2022 óta nőtt, és májusban ismét megelőzte Amerikát.

China-russia Natural Gas Pipeline Inspection
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ICIS tanácsadó cég szerint az orosz vezetékes gázszállítás és a cseppfolyósított földgáz tengeri szállítása meghaladta az Egyesült Államokét, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Svájc, Szerbia, Észak-Macedónia és Bosznia-Hercegovina összes szállításának 15 százalékát.

Ugyanakkor az Egyesült Államokból származó LNG a teljes európai gázimport 14 százalékát tette ki májusban, ami 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb adat – jegyezte meg a kiadvány. A növekedés elsősorban az orosz LNG-szállítások bővülésének köszönhető – az egyik amerikai exportlétesítmény meghibásodása miatt. Oroszország több gázt is küldött Törökországon keresztül a júniusi tervezett karbantartás előtt. 

Nyitottak arra az érintett piaci szereplők a Világgazdaság értesülése szerint, hogy fennmaradjon az orosz gáz Ukrajnán keresztüli szállítása az arra vonatkozó szerződés 2024 végi lejárta után is. Az orosz gáz eladója már adhatott is ajánlatokat.

Az orosz energiaóriás, a Gazprom átlagos napi földgázszállítása Európába márciusban 4,5 százalékkal nőtt a februári szinthez képest, és csaknem 26 százalékkal emelkedett 2023 azonos hónapjához képest. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.