BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Fennmaradhat az orosz gáz ukrán tranzitja

Nyitottak arra az érintett piaci szereplők a Világgazdaság értesülése szerint, hogy fennmaradjon az orosz gáz Ukrajnán keresztüli szállítása az arra vonatkozó szerződés 2024 végi lejárta után is. Az orosz gáz eladója már adhatott is ajánlatokat.

Az orosz Gazprom több európai vevőjének is felajánlott olyan gázszállítást a 2024. október 1-jén induló és az egy évre rá záruló gázévre, ami feltételezi az Ukrajnán keresztüli szállítás fennmaradását – tudta meg a Világgazdaság piaci körökből.

An employee of Ukrainian gas firm UKRTRANSGAZ checks equipment in the Boyarka village, near Ukrainian capital Kiev, January 3 2006. Russia moved to restore gas supplies to European nations on Tuesday after key markets felt the squeeze from an ongoing price war with Kiev as Ukrainian officials flew to Moscow for talks to resolve the crisis. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Kérdéses az orosz gáz jövő évi útja / Fotó: Genya Savilov / AFP

Kézenfekvőbb az Ukrajnán keresztüli gáztranzit

Az előttünk álló gázév döntő része átnyúlik azokra a hónapokra, amelyekre a mostani állapot szerint nincs, és a hivatalos nyilatkozatok szerint nem is lesz tranzitmegállapodása az Uktranszgaznak és a Gazprom Exportnak. A ma élő megállapodás ez év utolsó napján jár le.

A Gazprom ajánlatai az orosz gáznak a szlovákiai virtuális ponton történő átadására vonatkoznak. 

Ehhez az átadáshoz a gázt be kell juttatni Szlovákiába, aminek kézenfekvő, bár nem kizárólagos módja az ukrán vezetékeken történő továbbítás.

Egy másik opció a dél felőli tranzit. Ez esetben nem lenne szükség Ukrajnára, a gázt a Török Áramlaton keresztül, utolsó tranzitországként Magyarországot közbeiktatva lehetne elszállítani Szlovákiába. Csakhogy ez a hatalmas kerülő, ami megdrágítja a szállítást, így ez nem túl életszerű. Mellesleg délről történű szállítás esetén a Gazprom kínálhatta volna a magyarországi gázátadást is európai vevőinek.

Amerikából importál a Naftogaz

Ettől független történet az orosz gáz Ukrajnának történő eladása, amelynek közvetlen módja már több éve leállt. Keleti szomszédunk azóta közvetítőkön keresztül jut orosz gázhoz. Magyarország felől például folyamatosan importál, de a Magyarországról Szlovákiába jutó gáz is részben Ukrajna lehet.  

Ukrajna eközben növeli saját termelését. Az ukrán állami Naftogaz vezérigazgatója, Olekszij Csernisov a napokban arról számolt be a társaság honlapján, hogy a Naftogaz az országban tavaly felhozott mennyiség elérte a 18 milliárd köbmétert, gáztárolóinak együttes kapacitása 30 milliárd köbméter, amelyet 2023 telének elejére 90 százalékig töltöttek fel. 

Az orosz gáz európai tranzitját szolgáló Testvériség gázvezetékről a vezérigazgató azt mondta, hogy az egyik ágát hamarosan lezárják, a ma élő tranzitszerződést pedig nem hosszabbítják meg.

Ám miközben Olekszij Csernisov földgáz-önellátásról beszélt, az Unian ukrán hírügynökség friss híre szerint Ukrajna megkezdi a cseppfolyósított földgáz (LNG) közvetlen beszerzését az Egyesült Államokból. Az importőr a DTEK vállalat, az eladó az amerikai Venture Global, a szállítás ez év vége és 2026 vége között zajlik. A hír eredeti forrása a Financial Times, amely szerint a gáz a Mexikói-öböl partján lévő terminálokról érkezik majd olyan európai kikötőkbe, amelyekből a gáz vezetéken továbbítható Ukrajnába. Az importálandó mennyiségről nincs hír.

A Siemens besegít

A Naftogaz csoport együttműködik a Siemens Energyvel az ukrajnai fűtőanyag-, hő- és villamosenergia-termelés korszerűsítésében a június 11-én Berlinben született megállapodás alapján. A szándéknyilatkozatokat a Naftogaz vállalatai – az Ukrtranszgaz és az Ukrnafta – írták alá. A memorandumok a következőket tartalmazzák:

  • Az elérhető legjobb technológiákon alapuló megoldások fejlesztése az ukrajnai földalatti földgáztárolók számára, a szén-dioxid-mentesítésre és a hatékonyság javítására összpontosítva;
  • Együttműködés a gáztárolással kapcsolatos fenntarthatósági kezdeményezésekben;
  • Az olyan lehetőségek feltárása, amelyek a földalatti gáztárolók kompresszorállomásainak fejlett automatizálását és elektromos megoldásait érintik;
  • Kombinált ciklusú gázturbinás technológián alapuló új kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési projektek fejlesztése.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.