Együnk banánt, amíg tehetjük – aki sokáig él, annak úgy néz ki, már nem lesz
Az éghajlatváltozás nemcsak az egyre gyakoribb brutális hőhullámokért felelős, de több állat- és növényfaj létét is veszélyezteti. Ráadásul ezek közé tartozik a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsfajtája is. Egy friss kutatás ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a latin-amerikai és karibi banántermő területek közel kétharmada 2080-ra már nem lesz alkalmas a banán termesztésére.

A The Guardian cikke szerint az emelkedő hőmérséklet, a szélsőséges időjárás és az éghajlattal összefüggő kártevők elszaporodása leginkább olyan banántermelő országokat sújtanak, mint Guatemala, Costa Rica és Kolumbia, jelentősen csökkentve a terméshozamokat. A Christian Aid új jelentése emlékeztet, hogy a banán a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse, és a búza, a rizs valamint a kukorica után a negyedik legfontosabb élelmiszernövény világszerte.
A globális banántermelésnek csaknem 80 százaléka a helyi fogyasztást elégíti ki, és több mint 400 millió ember napi kalóriabevitelének 15-27 százaléka származik ebből a gyümölcsből.
A becslések szerint a világ szupermarketjeit ellátó banánexport 80 százaléka Latin-Amerikából és a Karib-térségből származik, amely a szélsőséges időjárással és a lassan bekövetkező éghajlati katasztrófákkal szemben az egyik legérzékenyebb régió. Ráadásul az ember okozta éghajlati válság olyan közösségek létfontosságú élelmiszerforrását és megélhetését fenyegeti, amelyek gyakorlatilag semmit sem tettek hozzá a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázokhoz.
Így pusztulnak el a világ banánkészletei
A banán, különösen az export tetemes hányadát kitevő cavendish banán érzékeny gyümölcs.
- A virágzásához 15 és 35 Celsius-fok közötti hőmérsékletre van szükség,
- és elegendő, de nem túl sok vízre.
- A banánfélék különösen érzékenyek a viharokra, amelyek hatására a növény levelei lehullanak, ami megnehezíti a fotoszintézisét.
Bár több száz banánfajta létezik, a cavendish adja az export túlnyomó többségét, mivel az exportra termelő vállalatok a jó ízéért, a szívósságáért és magas terméshozamáért választották. Hiába sikerült megtalálni a gazdaságilag legmegfelelőbb fajtát, pont emiatt a genetikai variáció hiánya teszi a banánt különösen sebezhetővé a gyorsan változó éghajlattal szemben.
Ráadásul nemcsak maga a hőmérséklet, hanem a magasabb hőmérséklet és több csapadék mellett jobban megélő károkozók is nagy gondot jelentenek a termelőknek, különösen a gombabetegségek terjedése, ami már most is megtizedeli a termést és a megélhetést. A fekete levélgomba például akár 80 százalékkal is csökkentheti a banánnövények fotoszintetizáló képességét. Ez a gombafaj nedves körülmények között fejlődik, így a banánt veszélyeztetik a rendszertelen esőzések és áradások.
A jelentést közzétevő Christian Aid felszólította a klímaválságért leginkább felelős, gazdag szennyező országokat, hogy sürgősen álljanak el a fosszilis tüzelőanyagoktól, és tegyenek eleget azoknak a kötelezettségvállalásaiknak, amelyek szerint az éghajlatváltozásban különösen érintett közösségeknek az alkalmazkodását segítik és finanszírozzák.
Emlékezetes eset volt, amikor 2023-ban egy szöuli galériában egy férfi megéhezett, és megevett egy kiállított banánt. Sokan felkapták a fejüket, hogy egy banán hogyan lehet értékes kiállítási tárgy. Nos, elképzelhető, hogy 50 év múlva már tényleg ritkaságszáma megy majd.


