BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Együnk banánt, amíg tehetjük – aki sokáig él, annak úgy néz ki, már nem lesz

Nem csak a nyári kánikulát teszi elviselhetetlenné a klímaváltozás, az étlapunkat is átírja. A globális banántermelést felfoghatatlan károk érhetik néhány évtizeden belül.

Az éghajlatváltozás nemcsak az egyre gyakoribb brutális hőhullámokért felelős, de több állat- és növényfaj létét is veszélyezteti. Ráadásul ezek közé tartozik a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsfajtája is. Egy friss kutatás ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a latin-amerikai és karibi banántermő területek közel kétharmada 2080-ra már nem lesz alkalmas a banán termesztésére.

banán
éghajlatváltozás klímaváltozás
A negyedik legfontosabb élelmiszernövény a banán / Fotó: Klymenko Mariia / Shutterstock

A The Guardian cikke szerint az emelkedő hőmérséklet, a szélsőséges időjárás és az éghajlattal összefüggő kártevők elszaporodása leginkább olyan banántermelő országokat sújtanak, mint Guatemala, Costa Rica és Kolumbia, jelentősen csökkentve a terméshozamokat. A Christian Aid új jelentése emlékeztet, hogy a banán a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse, és a búza, a rizs valamint a kukorica után a negyedik legfontosabb élelmiszernövény világszerte.

A globális banántermelésnek csaknem 80 százaléka a helyi fogyasztást elégíti ki, és több mint 400 millió ember napi kalóriabevitelének 15-27 százaléka származik ebből a gyümölcsből.

A becslések szerint a világ szupermarketjeit ellátó banánexport 80 százaléka Latin-Amerikából és a Karib-térségből származik, amely a szélsőséges időjárással és a lassan bekövetkező éghajlati katasztrófákkal szemben az egyik legérzékenyebb régió. Ráadásul az ember okozta éghajlati válság olyan közösségek létfontosságú élelmiszerforrását és megélhetését fenyegeti, amelyek gyakorlatilag semmit sem tettek hozzá a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázokhoz.

Így pusztulnak el a világ banánkészletei

A banán, különösen az export tetemes hányadát kitevő cavendish banán érzékeny gyümölcs.

  • A virágzásához 15 és 35 Celsius-fok közötti hőmérsékletre van szükség,
  • és elegendő, de nem túl sok vízre.
  • A banánfélék különösen érzékenyek a viharokra, amelyek hatására a növény levelei lehullanak, ami megnehezíti a fotoszintézisét.

Bár több száz banánfajta létezik, a cavendish adja az export túlnyomó többségét, mivel az exportra termelő vállalatok a jó ízéért, a szívósságáért és magas terméshozamáért választották. Hiába sikerült megtalálni a gazdaságilag legmegfelelőbb fajtát, pont emiatt a genetikai variáció hiánya teszi a banánt különösen sebezhetővé a gyorsan változó éghajlattal szemben.

Ráadásul nemcsak maga a hőmérséklet, hanem a magasabb hőmérséklet és több csapadék mellett jobban megélő károkozók is nagy gondot jelentenek a termelőknek, különösen a gombabetegségek terjedése, ami már most is megtizedeli a termést és a megélhetést. A fekete levélgomba például akár 80 százalékkal is csökkentheti a banánnövények fotoszintetizáló képességét. Ez a gombafaj nedves körülmények között fejlődik, így a banánt veszélyeztetik a rendszertelen esőzések és áradások.

A jelentést közzétevő Christian Aid felszólította a klímaválságért leginkább felelős, gazdag szennyező országokat, hogy sürgősen álljanak el a fosszilis tüzelőanyagoktól, és tegyenek eleget azoknak a kötelezettségvállalásaiknak, amelyek szerint az éghajlatváltozásban különösen érintett közösségeknek az alkalmazkodását segítik és finanszírozzák.

Emlékezetes eset volt, amikor 2023-ban egy szöuli galériában egy férfi megéhezett, és megevett egy kiállított banánt. Sokan felkapták a fejüket, hogy egy banán hogyan lehet értékes kiállítási tárgy. Nos, elképzelhető, hogy 50 év múlva már tényleg ritkaságszáma megy majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.