Információnk szerint nemcsak hazai biztosítók -- így a Hungária, Nationale-Nederlanden, Winterthur --, de az itthon még jelen nem lévő Bank of America és külföldi biztosítók is érdeklődnek (akár pénzügyi befektetőként) az eladásra kínált ABN Amro Magyar Élet- és Nyugdíjbiztosító (Mébit) iránt.
Három hónap alatt szervezett tenderen szeretnénk értékesíteni a Mébitet, de nem "bármi áron". A pályázaton csak elfogadható imázsú cégek vehetnek részt -- mondta Bernard Yoncourt, az ABN Amro Bank elnök-vezérigazgatója a biztosító tájékoztatóján. Nem nevezte meg az érdeklődőket és a remélt árat.
Az eladási szándékot azzal indokolta, hogy az ABN Amro nem biztosítási csoport, így nincs értelme a K&H Bankkal való fúzió után külön biztosítót fenntartani. (Már korábban eldőlt, hogy a fúzióba nem viszik be a Mébitet és a KBC-csoporthoz kötődő Argosz Biztosítót sem. A "közös" K&H biztosítója a K&H Életbiztosító lesz.)
A Mébit a harmadik negyedévben 31,6 ezer darab szerződéssel, 5,94 milliárd forint díjbevétellel és 4,63 milliárd állománydíjjal zárt. Az élet piacon szeptemberi 4,64 százalékos piaci részesedésük mintegy a duplája a tavalyinak. A befektetéshez kötött módozatok állománydíjánál 12,37 százalék az arányuk, mivel viszonylag kevés az egyszeri díjas módozat.
Farkas András vezérigazgató-helyettes szerint az idén 7,5-8 milliárd forint díjbevétel várható. Az ügynöki és telefonközpontos értékesítés mellett az internetes eladásokat is felfuttatják.
Az ABN Amro-fiókokban márciustól elérhető bankbiztosítási módozat révén eddig egymilliárd forintnyi díj folyt be (itt többségében egyszeri díjas unit-linked termékekről van szó). A bankbiztosításoknál átlagosan 2,5 millió forintra szerződik egy-egy ügyfél. Az egy szerződésre jutó átlagdíj a Mébit összes módozatánál egyébként közel 150 ezer forint (a piaci átlag 80 ezer forint).
Az Aranykor-ABN Amro Nyugdíjpénztár várhatóan december eleji közgyűlésén dönt a K&H-kasszával való fúzióról -- tudtuk meg. Az Aranykor októberi adatok alapján a 34,3 ezer fős tagságú, 8,3 milliárd forintos vagyonú önkéntes pénztárát és a 44,5 ezer fős, 3,95 milliárdos vagyonú magánpénztárát vinné a "házasságba".
Lekerült viszont a napirendről a Bizalom önkéntes pénztár bekebelezése, mert e kassza múlt heti közgyűlésén az önállóság megtartása mellett döntött.