A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Részvénycsere az Inter-Európánál

Akár 1000 forint alatt is lehet majd az egykor közel 60 ezer forintot érő Inter-Európa Bank-részvényt vásárolni a tőzsdén azt követően, hogy lezajlik a bank által elhatározott részvénycsere, amelynek során a 10 ezer forint névértékű papírokat 10 darab ezerforintos részvényre cserélik december 4-től.

Az Inter-Európa Bank Rt. április 17-én megtartott közgyűlésén elhatározottaknak megfelelően december 4-én hozzákezd a pénzintézet 543 875 darab 10 ezer forintos névértékű A osztályú részvényének 1000 forintos névértékűre cseréléséhez. A cserearány természetszerűen 1:10-hez lesz, a tranzakció lezárulásának időpontja 2001. június 1-je.A Kelernél kezelt részvények esetében a részvényeseknek semmit sem kell tenniük, a cserét a Keler egy előre elhatározott menetrend szerint elvégzi.A mostani részvénycsere lezárultával vélhetően újabb törés következik be az Inter-Európa Bank árfolyamában, hiszen a tizedére eső névértéket a papír árfolyama is követni fogja. A részvény az elmúlt hetekben többször is névértéke alatt forgott a Budapesti Értéktőzsdén, így -. ha a tendencia nem törik meg a vélhetően kedvező év végi eredmények után -. jövő júliusban előfordulhat, hogy az egykor még közel 60 ezer forinton forgó papírt már 1000 forint alatti áron is meg lehet majd vásárolni.Aki viszont ismeri az IEB történetét, nem lepődik meg majd ezen a lépésen. Mindenki előtt emlékezetes, hogy a társaság 1997. évi közgyűlése a fel nem osztott eredmény terhére az alaptőke megduplázásáról döntött. A tranzakciót úgy hajtották végre, hogy a társaság valamennyi részvényese egy bónuszrészvényt vehetett át. A bónuszrészvények átvételi időszakának lezárását követően, 1997. október 8-ától jószerivel megfeleződött az IEB akkoriban még 50 ezer forint felett járó papírjainak árfolyama. A részvény ezt követően egyértelmű lejtőre került: 1999 folyamán szinte végig névértéke alatt forgott, annak köszönhetően, hogy a bank működésében komoly gondok mutatkoztak. Az év második felében végrehajtott vezetőváltás ellenére a pénzintézet 1999-ben 2,3 milliárd forintos veszteséggel zárt. Az idei évben már sokkal kedvezőbb adatok láttak napvilágot a pénzintézetről: az első fél évet a bank 915 millió forintos eredménnyel zárta. A javuló eredmények ellenére a részvény árfolyama az ősszel ismét névértéke alá esett, amit szakértők szerint csak részben magyaráz a papír viszonylag csekély közkézhányada.A bank azon bónuszrészvényeket, amelyeket tulajdonosaik a részvénycsere megkezdésének időpontjáig nem vesznek át, érvényteleníti. A helyükre lépő 1000 forintos névértékű papírokat az IEB értékesíti és a vételárat .- a jogszabályokban megfogalmazott feltételek szerint .- öt éven belül azok tulajdonosainak kifizeti.


A tizedelés után ezer forint alatt lehet az árfolyam Akár 1000 forint alatt is lehet majd az egykor közel 60 ezer forintot érő Inter-Európa Bank-részvényt vásárolni a tőzsdén azt követően, hogy lezajlik a bank által elhatározott részvénycsere, amelynek során a 10 ezer forint névértékű papírokat 10 darab ezerforintos részvényre cserélik december 4-től. Nagy László Nándor-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek