BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig gyarapszik a létszám

Nem gyarapodott jelentős mértékben a hazai önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárak taglétszáma, hiszen a tavalyi 95 ezerrel szemben az idén mintegy 110 ezren fizetnek díjat ezen intézményeknek -- derült ki egy konferencián. A kasszák továbbra is konzervatív befektetők.

Magyarországon jelenleg 28 önkéntes egészség- és 16 önsegélyező pénztár működik, 100 ezres tagsággal -- jelentette be Skrabski Árpád, a Magyar Pénztárszövetség elnöke a szféráról rendezett konferencián. Az egészségpénztárak tevékenysége a családtagokkal együtt akár 250 ezer embert is érinthet.
A pénzügyi felügyelet statisztikái alapján a pénztártagság 2000-ben nem nőtt jelentős mértékben, hiszen 1999 végén is mintegy 95 ezer volt a díjfizetők száma (2000 júniusában 113,5 ezer főnyi volt a pontos létszám.)
Az egészség- és önsegélyező kasszák vagyona az idén nyáron mintegy 3,75 milliárd forint volt, ami töredéke az önkéntes ág teljes vagyonának. 1999 végén még 3,1 milliárd forint volt a vagyon. Meglepő módon az önsegélyező ág vagyona nominálisan is csökkent, a tavalyi 519 millióról ez év közepére 500 millióra.
A nem nyugdíj jellegű önkéntes pénztárak (is) óvatos befektetőnek minősülnek, hiszen vagyonuk mintegy 80 százalékát állampapírban tartják.
A nagyjából fele-fele arányban a fővárosban és vidéken tevékenykedő pénztárak egy része a nagy munkáltatóknál -- például a honvédségnél, a Molnál, a Matávnál, a Dunaferrnél -- működik, a cégek pénzügyi támogatásával. Érdekesség, hogy kórházakban, szanatóriumokban (így Mátraháza, Balatonfüred) is szerveződnek egészségpénztárak.
Skrabski rámutatott: a munkáltatóknak azért éri meg támogatni az egészségpénztárakat, mert a dolgozók egészségi állapotát folyamatosan szűrik, így a betegségek megelőzhetők. A dolgozóknak azért jó a pénztártagság, mert aki beteg, könnyen elveszítheti munkáját.
A törvény szerint az önkéntes egészségpénztárak szerepe kiegészítő jellegű, de legfontosabb tevékenységükkel -- a prevenciós szolgáltatásokkal -- éppen az egészségügyi ellátórendszer egyik neuralgikus pontját kezelik -- vélekedett a pénztárszövetség elnöke.
Pulay Gyula, a szociális minisztérium államtitkára szerint a következő két évben a tárca mintegy 2 milliárd forintot fordít a megelőző családvédelmi szolgáltatások elindítására, amelyek közül jó pár beilleszthető lenne az önkéntes egészségkasszák kínálatába (akár a tagok családtagjainak támogatása érdekében is).
A hétéves önkéntes egészségpénztári szférában az intézmények tagjai maguk határozhatják meg, hogy milyen szolgáltatásokat nyújtson a szervezet. Alakultak speciális -- például csak fogászati szolgáltatást nyújtó -- egészségkasszák is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.