Az Erste Banknak javasolja odaítélni a szlovák privatizációs bizottság a legnagyobb szlovák pénzintézet, a Slovenska Sporitelna takarékbank 87,18 százalékos tulajdonrészét -- tudatta a privatizációs tárca szóvivője Pozsonyban. A bécsi bank a német--osztrák Bank Austria-HypoVereinsbank (BA/CA-HVB) és az olasz Unicredito ellenében szerezte meg az ajánlást a privatizációs árverésen.
Az Erste 18,4 milliárd koronát (425 millió eurót) ajánlott a 87,18 százalékos tulajdonrészért, ami 21,1 milliárd koronára értékeli a bank egészét. A bank nettó aktíváinak együttes értéke 11,9 milliárd korona. A szlovák kormány 20 milliárdot remélt a részesedésért.
Az Unicredito, illetve a Bank Austria-HypoVereinsbank egyaránt a cseh Komercní Banka eladásra kijelölt 60 százalékára is pályázik, az Erste pedig már többségi részt szerzett a Ceska Sporitelnában.
A Slovenska Sporitelna sorsáról szóló bizottsági javaslatról a szlovák kormány december 20-án dönt. A vagyonát tekintve legnagyobb szlovák bank eladása mérföldkő lehet a bankszektor átalakításában. A jelentősen eladósodott szlovák bankok privatizációja a kormány fontos célkitűzése. (MTI)