Chicagóban csaknem háromhavi magasságba emelkedett a szójabab ára. A januári jegyzéseké több mint egy dollárral nőtt, megközelítve a tonnánkénti 188 dollárt. Az amerikai szójabab és -dara iránti kereslet mind az Európai Unióban, mind pedig Kínában tovább erősödött. Ezt az előbbiben a csont- és húsliszt forgalmazásával kapcsolatos tilalom, míg az utóbbiban a állati tápszerek gyártásának növekvő többlet-nyersanyagigénye gerjesztette. A szójapiac lendülete segített a kukorica exportkilátásain is. Így várhatóan még a napokban elhárulnak az akadályok a nagyobb vásárlás elől. (Az USA fő piacának számító Japán eddig egy génkezelt kukoricafajtától való félelem miatt halogatta a vételt, de most megszülethet az ellenőrzésről szóló megállapodás.) A búzaárak viszont pénteken napközben hatheti mélyponton landoltak, és márciusi szállításra még záráskor is több mint másfél dollárral elmaradtak az előző hét végitől.
A londoni robusta kávé januári tonnánkénti jegyzései szerdán új harmincéves negatív rekordot döntöttek, 543 dollárra süllyedve. Később az élénkülő kereslet felfelé tornázta az árfolyamot, így az végül 4 dollárra megközelítette a december elsejei zárószintet. A trend hétközi fordulatában közrejátszott az euró erősödése, valamint a vezető robustaexportőr, Vietnam szállításainak csökkenése.
A héten közel 20 százalékkal estek a nyersolajárak, amit még az amerikai olajkészletek változásáról szóló ellentmondó jelentések is csak ideig-óráig tudtak megállítani. A londoni brent barrelenkénti ára például hét tőzsdei nap alatt közel hat dollárral csökkent: 26,87 dollárra. Az USA legfőbb fogyasztókörzeteiben várható enyhébb időjárásról szóló prognózis hatására a hét második felében megtört a földgázárak lendülete is. Ám ezt megelőzően, a hét közepén, új abszolút csúcsot (9,54 dollár/millió brit hőegyenérték) értek el.
A jövő évi orosz szállítások miatti aggodalom új abszolút rekordhoz segítette a palládiumárakat is, amelyek galoppját egyelőre még a legnagyobb termelő, a Norilszk Nikkel nyugtató nyilatkozata sem tudta megállítani. Londonban péntek délután 902 dolláron rögzítették a troy unciánkénti árfolyamot. A palládium testvérféme, a platina még a hét elején ért el 13 éves csúcsot (623 dollárt), hasonló okból. A londoni színesfémtőzsdén is jelentősen, tonnánként közel 70 dollárral drágult a réz és az alumínium.