A Matáv a legesélyesebb jelölt a macedón telefontársaság 51 százalékos részvénycsomagjára kiírt pályázat megnyerésére -- adta hírül tegnap a Reuters. A hírügynökség a Mak-Tel magát megnevezni nem kívánó munkatársát nevezte meg forrásként.
Mint ismert, a Matáv július elején jelentette be, hogy érdeklődik a Mak-Tel iránt. Később kiderült, hogy öt vetélytársa akadt a magyar cégnek. Októberben három vállalat, köztük a Matáv jutott be a második fordulóba, a tegnapi hír szerint a Slovenia Telekom és a görög OTE a két vetélytárs.
A Reuters szerint a Matáv 300 millió dollárt ajánl a Mak-Telért, a magyar távközlési cég annak köszönhetően tekinthető a nagy esélyesnek, hogy többségi tulajdonosa a Deutsche Telekom.
Elemzők szerint a Mak-Tel értéke egymilliárd dollár körül van, azonban az országkockázatot figyelembe véve nem tűnik túlságosan alacsonynak a Matáv által ajánlott összeg. A macedón kormány azonban szándékosan nem kívánja a vételárat nyilvánosságra hozni, mivel félő, hogy az állami vagyon áron aluli elherdálásával gyanúsítanák.
A Mak-Telnek jelenleg 800 ezer vezetékes előfizetője van, GSM-szolgáltatója, a Mobil Mak révén pedig 170 ezer mobil-előfizetővel bír. (Az év elején még csak 470 ezer vonalas és 120 ezer mobil-előfizetőt regisztráltak.) Az országnak több mint másfél millió lakosa van, ezért a vezetékes üzletágban már nem várható számottevő előretörés. Az előrejelzések szerint ugyanakkor még legalább 100 ezer új mobil-előfizető csatlakozása várható.
A győztes kilétének bejelentése a jövő héten várható, a két ünnep között pedig már a szerződés aláírására is sort kíván keríteni a macedón kormány. A tranzakció pénzügyi zárására már januárban sor kerülhet, a Matáv -- Straub Elek elnök-vezérigazgató korábbi nyilatkozata szerint -- részben saját forrásból, részben hitelből finanszírozná a vásárlást.
Elemzők szerint jó hír lenne a Matáv részvényeseinek az, ha a cég valóban 300 millió dollárért meg tudná szerezni a Mak-Tel többségét. Mivel azonban valószínű, hogy az árat hivatalosan nem jelentik be, nehéz lesz megítélni azt, hogy jól járt-e a magyar vállalat.