Amint azt már az elmúlt évek tőzsdei viharaikor a befektetők megszokhatták, a legnagyobb tőzsdei emelkedések a jelentősebb zuhanások korrekcióiként fordulnak elő szerte a világon. Ma már tudjuk, hogy a piac éppen a tegnapi napon jutott el odáig, hogy a hónapok óta tartó csorgást követő egyre gyorsabb áresés után fellángoljon: a néhány napja még igen pesszimista piacokon úrrá lett a hurráoptimizmus.
A Bush győzelmét sugalló floridai események nyomán már hétfőn magukra találtak a tengerentúli piacok, a határidős indexek újabb erősödést vetítettek előre a tegnapi napra is. Ez pedig megadta az alaphangot az európai börzék erősödéséhez is.
Az általános érdektelenség, valamint a kifogyhatatlan Matáv-eladások mellett folyamatosan ereszkedő magyar piacot a múlt héten a török válság pszichológiai hatása késztette egyre gyorsabb zuhanásra, tegnap viszont látványosan megváltozott a hangulat a régió feltörekvő piacain, így Budapesten is. Hosszú idő óta először ismét vevőként léptek fel a nagybefektetők a Matáv piacán, s az 1000 forintos határ áttörése után szinte limit nélküli vételekbe fogtak a befektetők. A Matáv az ősi "mélyről lehet a legnagyobbat emelkedni" szabály alapján a nap végére tőzsdei pályafutásának legnagyobb mértékű ugrását érte el: közel 13 százalékot erősödött. A jó hangulat átragadt a többi blue-chipre is, a másodvonalbeli részvények ugyanakkor az ilyenkor szokásos módon többnyire az index megugrásánál kisebb mértékben javítottak. A Mikulás tehát egy nappal korábban érkezett, a BUX hatszázalékos erősödése a legnagyobb ugrás tavaly március óta.
Érdemes megemlíteni a határidős piac jókora baklövését is. Hétfőn -- fejlett piacokon elképzelhetetlen módon -- 340 ponttal esett az azonnali index értéke alá az alig másfél hét múlva kifutó decemberi BUX, ennek pedig az lett a következménye, hogy tegnap pánikszerű short-zárásokra is sor került, végül az orosz válságot követő időszak óta nem látott mértékben, 661 ponttal ugrott meg a közeli BUX-lejárat értéke.
A moszkvai közel 10 százalékos emelkedést ért el, miután Isztambulban -- a válság lezárulásába vetett hit és a török gazdaság iránti bizalom hirtelen emelkedése nyomán -- valóságos árrobbanás következett be: közel 20 százalékot repült az index. (Ilyen nálunk soha nem forduhat elő, az igen szigorú árelmozdulási korlátok miatt.)
Amerikában igen pozitívan értékelte a piac azt a hírt, mely szerint a mobilpenetráció a vártnál gyorsabban nőhet a világon. A már jelentős emelkedéssel nyitó piac azonban Alan Greenspan Fed-elnök beszédét követően kezdett el igazán szárnyalni. A befektetők azt olvasták ki Greenspan szavaiból, hogy a Fed már-már attól tart: a gazdaság lassulása recesszióba csaphat át, s emiatt jövőre az utóbbi két év hat kamatemelése után kamatvágásra is sor kerülhet. A Nasdaq nyolcszázalékos ugrással történetének negyedik legjobb teljesítményét mutatta kora délután, a Dow Jones pedig a hétfői közel 200 pontos emelkedést fejelte meg újabb 300 ponttal.
Az amerikai szakértők már régóta hangoztatták, hogy a befektetési alapokba az elmúlt hetekben is folyamatosan áramlott a pénz, és a lakosság a csökkenő árak mellett sem pénzkivonást hajtott végre az alapokból, hanem újabb összegeket fektetett be. Az alapkezelők azonban a friss pénzekből nem vásároltak részvényt, így egyre több pénz pihent a partvonalon, bevetésre várva. Amerikai brókerek szerint tegnap a legnagyobb alapok a jó hírek hatására elérkezettnek látták az időt a vásárlásra, s ez okozta a hirtelen és jelentős fellendülést.
Az, hogy az emelkedés üteme szinte minden tőzsdén meghaladta a korábbi legjelentősebb esés mértékét, a szakértők szerint nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a piacok rövid távon túljutottak a mélyponton. A következő napokban volatilis, majd az ünnepek felé közeledve egyre nyugodtabb kereskedésre számítanak, azzal kapcsolatban viszont egyre kevesebben mernek jóslásokba bocsátkozni, hogy lesz-e a jövő év elején jelentősebb fellendülés.